Tihanovska spremna da predvodi Bjeloruse

503

Opoziciona bjeloruska političarka Svetlana Tihanovska izjavila je danas da je spremna da predvodi Bjeloruse i pozvala na osnivanje pravnog mehanizma koji će osigurati održavanje poštenih predsjedničkih izbora.

Ona je u video-obraćanju iz Litvanije pozvala pripadnike snaga bezbjednosti i policije da otkažu poslušnost administraciji predsjednika Aleksandra Lukašenka i rekla da će im biti oprošteno ponašanje u prošlosti ako to urade.

Snimak je objavljen dan nakon što su Bjelorusi održali skup u Minsku i pozvali Lukašenka da se povuče. To je bio do sada najveći skup protiv, kako navode demonstranti, prevare na izborima održanim prošlog vikenda i ponovne pobjede dugogodšnjeg predsjednika Aleksandra Lukašenka.

– Spremna sam da preuzmem odgovornost i budem nacionalni lider tokom ovog perioda – rekla je Tihanovska i dodala da je od suštinskog značaja da se iskoristi inercija protesta u prethodnih sedam dana.

Tihanovska, bivša nastavnica engleskog jezika, postala je jedan od lidera opozicije. Ona je napustila Bjelorusiju prošle sedmice rekavši da je to učinila zbog bezbjednosti svoje djece, ali je ubrzo počela da objavljuje poruke sa pozivima na nastavak protesta.

Lukašenkovi protivnici tvrde da je on lažirao izbore održane 9. avgusta da bi osigurao šesti predsjednički mandat. On demantuje da je izgubio i ukazuje na zvanične rezultate, prema kojima je dobio nešto više od 80 odsto glasova.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!