Izložba fotografija otvara “Kočićev zbor”

358
Otvaranjem izložbe fotografija “Kočić i njegova porodica u fotografijama”, autora Zorana Pejašinovića, 24. avgusta, svečano će početi 55. “Kočićev zbor”.

Izložba će biti otvorena u 20.00 časova u parku “Petar Kočić”, a kako ističe autor prikazuje Kočića, njegovu suprugu Milku, njihovu djecu i unučad, od početaka, pa sve do smrti piščeve udovice 1966. godine.

Dodaje da će javnost imati priliku da na 14 velikih panoa vidi svih sedam Kočićevih fotografija, a, po prvi put, i neke fotografije njegove porodice, među kojima su i tri fotografije Kočićevog sina Slobodana.

– Lajt motiv izložbe je ruža, koju je Petar poklonio Milki pri prvom susretu 1899. godine. Tu ružu je Milka više od 60 godina čuvala u spomenaru i sa njom se fotografisala pred kraj života – ističe Pejašinović.

Inače, ovogodišnja manifestacija posvećena narodnom tribunu Petru Kočiću, zbog aktuelne epidemiloške situacije – u periodu od 24. do 30. avgusta biće obilježena nizom, manjih, kulturnih događaja, kojim će biti evocirano sjećanje na najvećeg književnika sa ovih prostora.

Tako će 25. avgusta, takođe u ovom parku, u 20 časova biti organizovano “Veče besjedništva”, na kojem će besjediti studenti iz Banjaluke, Bijeljine i Istočnog Sarajeva, dok je za 26. avgust u Muzeju Republike Srpske, sa početkom u 19.30 časova, planirano otvaranje izložbe kolekcije nakita “Tragovi”, autora Sanje Bajić.

Iste večeri, u 20.00 časova, u Parku “Petar Kočić” biće održano “Veče satire”, u organizaciji Udruženja književnika Republike Srpske.

Za 27. avgust, u 11.00 časova, u Stričićima najavljeno je otvaranje uređene kuće Petra Kočića, a istog dana, u 20. časova u Parku “Petar Kočić” planirano je “Veče drame”. Takođe, 27. avgusta biće položeni vijenci na spomenik poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata u MZ Stričići i na grob Petra Kočića u Beogradu.

Prema utvrđenom programu, 28. avgusta, u 20.00 časova u parku “Petar Kočić” biće uručena nagrada “Zmijanjče”, koja je ove godine pripala učenici OŠ “Georgi Stojkov Rakovski“ Јani Brkić.

U subotu, 29. avgusta, gradonačelnik Igor Radojičić svečano će uručiti “Kočićevu nagradu” književniku Nenadu Grujičiću, a istog dana u 20.00 časova u Banskom dvoru biće otvorena izložba sa prošlogodišnje likovne kolonije.

Uslijed aktuelnih ograničenja javnih okupljanja, ove godine će izostati tradicionalno narodno zborovanje u Stričićima i bodljavina bikova za nagradu “Јablan”.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!