Šta trebate imati u autu tokom ljeta?

668

Mnogi u automobilima stalno voze hrpu nepotrebnih stvari. Takve stvari predstavljaju veliku opasnost ako se dogodi sudar i one “polete” kroz unutrašnjost automobila.

Zadnja klupa i prtljažnik nerijetko su zatrpani stvarima za plažu od prošlog ljeta, dječijim igračkama i romobilom, zaboravljenim ostacima od zadnje kupovine, roštiljem i stolicama s izleta od prije mjesec dana, nepotrebnim alatom i običnim smećem. Osim što vam zauzimaju mjesto u autu, suvišne stvari čine unutrašnjost manje higijenskom, ali i povećavaju potrošnju goriva jer je auto zbog njih teži. Ali najgore je što takve stvari predstavljaju veliku opasnost ako se dogodi sudar i one “polete” kroz unutrašnjost auta.

Zato je važno auto uvijek držati urednim, redovno iz njega izbacivati sve nepotrebno i to zamijeniti sa stvarima od kojih zaista možete imati koristi. Donosimo popis najvažnijih stvari koje biste trebali uvijek imati u svom automobilu jer vam mogu jako olakšati neželjenu situaciju kad do nje dođe. Naravno, uz sve ove stvari trebate imati i zakonom propisanu obaveznu opremu.

Kablovi za startovanje automobila

Vaš akumulator može biti i nov, ali nikad ne znate kad će se vašom greškom isprazniti. Uz kablove i pomoć prolaznika te njegovog auta, brzo ćete i jednostavno upaliti vaš auto. U protivnom morat ćete se baciti u potragu za kablovima ili pozvati pomoć na putu.

Uputsva za korištenje

Uputstva od auta nije mjesto u ladici u dnevnoj sobi već u pretincu za rukavice u automobilu. U njima ćete naći uputstva kako otkloniti neke manje probleme na autu, šta kad neka lampica zasvijetli, kako promijeniti točak, ili dosipati tečnost za stakla.

Ispitivač pritiska u gumama

Mali i jeftini alat može biti koristan kad pomislite da neka guma pušta. Čak i najnoviji automobili s funkcijom nadzora pritiskai sigurni da je sve u redu ili da nije u redu.

Ojačana ljepljiva traka (duct tape)

“Čudotvorna” ljepljiva traka tako je dobra da o njoj postoji i vic – ako se nešto ne može popraviti duct tapeom, ne može se popraviti uopšte. Uz ovu traku lako ćete pričvrstiti neke otpale ili labave dijelove nakon manje nezgode, osigurati napuknuto staklo, zakrpiti puknuto crijevo, zatvoriti neki otvor od tečnosti kada ste izgubili čep…

Kanister za benzin

Ako ostanete bez goriva ova posuda neće vam olakšati hodanje do prve benzinske, ali će vam barem uštedjeti kupovinu nove skupe posude na benzinskoj stanici. Oprez! Nemojte voziti kanister pun benzina u autu. To je opasno i zabranjeno.

Rukavice

Jednostavne platnene radne rukavice pomoći će vam da ne zaprljate ruke i smanjiti mogućnost da se povrijedite kada mijenjate gumu, provjeravate ulje ili bilo šta pod poklopcem motora, ispod auta…

Aparat za gašenje

Svi automobili koji su registrovani na firmu moraju ga imati u obaveznoj opremi automobila. Svi ostali trebali bi ga imati. Ne trebamo detaljno objašnjavati zašto. Možete spasiti svoj auto ili auto nekog drugog vozača.

Baterijska lampa

Baterijska lampa trebala bi biti u svakom autu. Ako negdje zapnete usred noći, bolje se poslužiti s njom nego trošiti bateriju svjetlom na telefonu.

Džepni alat

Mali džepni multifunkcionalni alat (Leatherman) neće vas izvući iz svih problema, ali ponekad bi vam mogao zaista koristiti oko popravka manjih kvarova ili oštećenja na autu.

Flaša s vodom

Vrlo je pametno u automobilu uvijek imati veliku bocu s vodom. Nikad ne znate kad će vam se auto pokvariti “usred ničega” ili kad ćete zapeti u “gužvi vijeka”.

Deka

Ako vas auto iznevjeri usred noći i u toplom dijelu godine u njemu može vrlo brzo postati vrlo hladno. Jedna kompaktna deka ne zauzima mnogo mjesta, a može biti vrlo korisna.

Cipele/patike za hodanje

Posebno dobar savjet za žene koje voze u cipelama s visokim petama (iako to nije preporučljivo). U nuždi će vam mnogo ugodnije biti hodati dva kilometra u patikama nego u štiklama.

Punjač za telefon

U autu uvijek imajte 12V/USB punjač za mobitel. Može vam se isprazniti kad je to najnezgodnije.

Vlažne maramice i papirni ručnici

Pomoću njih ćete očistiti nešto što vam se prolilo u automobilu, mrlje od hrane koja vam je pala, ali i ruke nakon nekog zahvata na autu (promjena gume). Poslužiće i u mnogim drugim situacijama.

Kišobran

Kompaktni kišobran ne zauzima mnogo mjesta, a spasiće vas u slučaju iznenadnog ljetnog pljuska.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!