Umro gitarista Piter Grin, osnivač grupe Flitvud Mek

661

Autor čuvenih kompozicija „Albatros“ i „Blek medžik vuman“ umro je u 73. godini saopštio je njegov advokat u ime porodice.

Piter Grin rođen je u istočnom Londonu i muzički se oblikovao svirajući bluz.

Posle kraćeg sviranja sa Bluzbrejkerima Džona Mejla 1967. je odlučio da sa Mikom Flitvudom i Džonom Mekvajem osnuje bend koji su nazvali „Piter Grins Flitvud Mek”.

Grin je bio pjevač, gitarista i glavni autor benda koji je predstavljao drugi talas britanskog bluza.

Bend se proslavio instrumentalom „Albatros”, pesmama „Ou, vel” i „Blek medžik vuman” koja je kasnije proslavila Karlosa Santanu.

“Albatros” – Piter Grins Splinter grup

Krajem šezdesetih članovi benda primetili su promene u Grinovom ponašanju koje su verovatno bile posledica LSD-ja koji je uzimao.

Kada je to uzelo maha dijagnostifikovana mu je šizofrenija i on je otišao iz benda da bi neko vrijeme svirao sa drugima, na kratko se vraćao u Flitvud Mek da bi ih podržao na turneji i u studio sve do polovine sedamdesetih.

Stanje mu se pogoršalo, vrijeme je provodio u mentalnim ustanovama, liječili su ga elektrošokovima i osamdesetih se konačno vratio muzici, ali to više nije bio onaj Piter Grin kakvog ga je publika pamtila.

“Blek medžik vumen” Flitvud Mek

Sa bendom „Piter Grins Splinter grup” snimio je devet ploča, ali mu je karijera trpjela zbog promjenljivog raspoloženja uzrokovanog lijekovima.

Umro je mirno, u snu, u svojoj kući u Eseksu, saopštila je porodica.

Iza sebe je ostavio kćerku Rouzbad, rođenu 1978.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!