Bez posla ostalo 9.000 radnika u RS zbog virusa korona

406

Od početka pandemije virusa korona, odnosno od 19. marta, na biroima u Republici Srpskoj prijavljeno je oko 9.000 lica koja su dobila otkaz, rekao je direktor republičkog Zavoda za zapošljavanje Miroslav Vujičić.

On je za “Glas Srpske” rekao da je trenutno nešto više od 89.000 nezaposlenih u evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

“Od polovine marta sa evidencije biroa u Srpskoj po osnovu zaposlenja brisano je 7.500 lica. U prerađivačkoj industriji je najviše ljudi ostalo bez posla, ali i najviše zaposleno”, dodao je Vujičić.

On je naveo da svi koji su dobili otkaz imaju pravo na novčanu naknadu sa Zavoda za zapošljavanje u skladu sa Zakonom o posredovanju u zapošljavanju.

“Obezbijedili smo novac za te namjene. Taj iznos je mnogo veći u odnosu na planirane troškove za te namjene, odnosno mi smo planirali oko 19 miliona KM za te troškove, a oni će na kraju iznositi oko 26 miliona KM”, rekao je Vujičić.

Iz Saveza sindikata Srpske su naveli da je situacija zabrinjavajuća, te da Vlada Srpske treba što prije da traži nove modele i mjere kako bi koliko-toliko bila ublažena trenutna situacija na tržištu rada.

“Od 19. marta do 20. jula bez ugovora o radu ostalo je tačno 9.028 lica. Nekima od njih je istekao ugovor na određeno vrijeme, dok su drugi proglašeni tehnološkim viškom. Nedostatak privredne aktivnosti, smanjena ili pak prepolovljena aktivnost, trenutno je gorući problem ekonomije. Ista situacija je i kod ino-partnera, što na kraju utiče i na broj radnika koji ostaju bez posla kod nas”, navela je predsjednik Saveza sindikata Ranka Mišić.

Ona je naglasila je da je najviše radnika ostalo bez posla u trgovini i ugostiteljstvu, koji zajedno imaju više od 3.300 otpuštenih radnika.

“Kada trgovini i ugostiteljstvu dodamo broj otkaza u prerađivačkoj industriji, dođemo do podatka da je bez posla u tim oblastima ostalo skoro 6.000 radnika. To su podaci samo za tri grane koje su najviše pogođene pandemijom”, ističe Mišićeva.

Novčana naknada za radnike koji ostaju bez posla ne može biti manja od 80 odsto najniže plate, odnosno 416 KM.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!