Uskoro počinju radovi: 6,5 miliona KM za bolje uslove u školama

421

Deset škola na širem području Banje Luke biće obnovljeno tokom ljetnjeg raspusta,  u okviru velikog projekta obnove školskih objekata i vrtića, vrijednog 6,5 miliona KM.

Prema podacima Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, neke od škola su već provele ili provode postupke javnih nabavki za izbor izvođača radova, kako bi tokom školskog raspusta ovi projekti bili završeni.

Među prvim, početak radova se očekuju na najvećem pojedinačnom projektu – „utopljavanju“ OŠ „Zmaj Jova Jovanović“, za šta je kroz projekat „Energetske efikasnosti“ obezbijeđeno nešto više od milion KM.

-Pri kraju je postupak izbora izvođača, koje provodi Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, te se do početka avgusta očekuje i da počnu radovi – kazali su u odjeljenju.

Tenderske procedure privode se kraju i za obnovu škole „Branko Ćopić“, a radovi na terenu trebalo bi da počnu krajem narednog mjeseca.

Postupke izbora izvođača radova, pokrenule su i Osnovna škola „Sveti Sava“ za sanaciju područne škole u Pavlovcu, OŠ „Petar Kočić“ za zamjenu stolarije i obnovu fiskulturne sale u područnoj školi u Stričićima, te OŠ „Aleksa Šantić“ za zamjenu vanjske stolarije i sanaciju zidnih panela na školi u Drakuliću.

U okviru ovogodišnje obnove škola, u toku je gradnja sportske dvorane OŠ „Branko Radičević“ na Starčevici, za šta je izdvojeno 950.000 KM.

Od ostalih radova, predviđena je i zamjena stolarije u suterenu Ekonomske škole sa adaptacijom kabineta za praktičnu nastavu, te početak izgradnje fiskulturne dvorane OŠ „Sveti Sava“, na kojoj će donacijom Vlade Japana biti zamijenjena i vanjska stolarija na starom dijelu centralne škole. Takođe uz školu u Borkovićima, planirana je gradnja dječijeg igrališta.

Sveukupno, 17 školskih ili predškolskih objekata tokom godine biće izgrađeno ili rekonstruisano sredstvima: Grada, Svjetske banke kroz projekat „Energetske efikasnosti“ koji implementira Ministrastvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, zatim Ministarstava prosvjete i kulture RS, UNDP-a, Vlade Srbije i japanske Vlade.

 Prošle godine, različiti radovi izvedeni na 19 školskih objekata (Foto arhiva)

Prošle godine, različiti radovi izvedeni na 19 školskih objekata (Foto arhiva)

Buduća škola u Adi

U okviru priprema za izgradnju prve škole u Adi, prije desetak dana izabrano je idejno rješenje buduće škole, čija bi gradnja trebalo da počne na jesen.

Planirano je da škola bude izgrađena na lokaciji puta restorana „Stara Ada“, u čijoj blizini se ili gradi ili će početi izgradnja većeg broja stambenih blokova.

Budući školski objekat gradiće se fazno, a dio radova biće finansiran kroz donacije privatnih društveno-odgovornih kompanija.

Petorazredna škola projektovana je za 300 učenika, sa deset učionica, od kojih će pet biti u prizemlju, a pet na spratu.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!