„Umjetnik kao mitolog“ u Kamenoj kući na Kastelu

613

U Kamenoj kući na Tvrđavi Kastel  otvorena je izložba „Umjetnik kao mitolog“ akademskog slikara Miloša Vujića.
Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici za svaki programski sadržaj je ograničen na 50 posjetilaca. Obavezno je nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku na ulazu.

„Umjetnik kao mitolog“ naziv je doktorskog – umjetničkog projekta, ali i ciklusa od približno šezdeset slika, urađenih u tehnici ulja na platnu. Odabrana djela su jasno definisan presjek četverogodišnjeg stvaralaštva, gdje se izdvajaju tri faze u razvoju likovnog rukopisa, nastale u procesu istraživanja slovenskog mita.
Autorska uloga je dvostruka, stvaralačka i istraživačka. Umjetnik – mitolog iz slovenskog paganskog svijeta, prikuplja mitove i njihova tumačenja, raščlanjuje ih i ponovo definiše u slikarskom procesu. Konačan izraz autorskog rada je likovno djelo koje nudi jedinstven pogled na sliku mitološkog svijeta. Mitovi, iako naizgled zaboravljeni, zauzimaju značajan dio svakodnevnog ljudskog života.

Prikupljeni materijal, mit, tradicija i autorska potreba da spozna i razumije taj svijet, te da na savremen način predstavi apstraktnost mita u slici, postaju motiv likovnog stvaralaštva. Transformacija koja prati mit u njegovoj suštini, takođe je i sastavni dio razvoja likovnog izraza. Ekspresivno – apstraktne predstave, vremenom, u procesu stvaranja, svode se i postaju plohe koje naslućuju fantastični karakter mita, uhvaćen u trenutku savremene likovne izvedbe.

Odabrana djela su ključne tačke razvoja likovnog rukopisa, autorskog svijeta i transformacije koja prati unutrašnje promjene djela u cjelini. Slike, nastale u tehnici ulja na platnu, vjerno i skoro hronološki prate transformaciju, orjentisanu oko slovenskog mita kao početnog motiva.

Izvor: Srpskainfo

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!