Automatizacija kvari vozačke sposobnosti

870

Korištenje automobila sposobnih za autonomnu vožnju utiče negativno na vozačke sposobnosti lica iza upravljača, pokazuju rezultati novog istraživanja.

Studiju je obavio Univerzitet u Notingemu, a obuhvaćeni su automobili koji su u stanju da se samostalno kreću auto-putevima i kroz saobraćajne gužve, koji će biti dostupni na britanskom tržištu za nekoliko godina.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 49 osoba različite starosti i pola, koji su koristili simulator vožnje na po sat vremena tokom pet dana.

Učesnici bi počeli vožnju manuelno, ali bi tokom simulirane dionice auto-puta dobili priliku da predaju kontrolu vozilu, prenijela je agencija PA.

Poslije dvadesetak minuta, rečeno im je da ponovo treba da voze automobil manuelno i dobili bi upozorenje od 60 sekundi da se pripreme.

Profesor Geri Burnet i doktor Dejvid Lardž, autori studije, utvrdili su da su vozačke sposobnosti poslije ponovnog preuzimanja kontrole nad vozilom bile veoma loše i da su automobili krivudali po putu, dok im je brzina varirala u periodu od deset sekundi poslije vraćanja kontrole.

Tokom prvog dana istraživanja, vozači su u prosjeku krivudali po dva metra.

Istraživači su rekli da su se vozačke sposobnosti poboljšavale tokom sedmice i da su vozači postajali zadovoljniji.

Međutim, na kraju sedmice, skoro polovina vozača morala je da pogleda u pod da bi bili sigurni da su im stopala na pravim papučicama kada bi dobili obavještenje o preuzimanju kontrole nad automobilom.

www.nezavisne.com

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!