Nijemci razvili novi brzi test za koronu

486

Farmaceuti na njemačkom Univerzitetu “Halle-Wittenberg” razvili su način otkrivanja malih količina korona virusa u otopini za ispiranje usta, koristeći tehniku koja bi mogla poslužiti za testiranja.

Studija je koristila uzorke otopine kojom su pacijenti zaraženi novim korona virusom ispirali usta, uspješno otkrivajući virus tehnikom masene spektometrije, saopštio je Univerzitet.

Nova metoda mora se dodatno razraditi prije nego što bi se mogla koristiti kao standardni dijagnostički alat za nadopunu postojećih testova na korona virus, navodi se u saopštenju.

Taj je test visoko specifičan jer cilja proteinske komponente koje postoje samo u novom korona virusu, takođe poznatom kao Sars-CoV-2.

Trenutno je potrebno 15 minuta za dobijanje rezultata tog testa, a značajni su čak i s malim količinama otopine za ispiranje. Tim farmaceuta radi na skraćivanju vremena testiranja.

Ako se test pokaže uspješnim, mjerenja bi moglo provoditi nespecijalizovano osoblje, kaž Andrea Sinc koja je radila na istraživanju.

Iako nova metoda neće biti odmah dostupna, Sinc kaže kako se nada da bi test mogao biti u funkciji za nekoliko mjeseci, prenosi Al Džazira.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!