PRVA U BIH: Svečano otvaranje “konfučionice” u Gimnaziji 4. oktobra

486

Kineski jezik, kultura ali i način života građana u ovoj dalekoj zemlji je potpuno drugačija od svega s čim se svakodnevno susrećemo, što je bio mamac za brojne srednjoškolce da se upoznaju s nepoznatim, ali i da pokušaju i dobrim dijelom savladaju ovaj jezik.

Upravo tom motivacijom se vodio Vasilije Adamović, koji se prethodne dvije godine kao učenik banjalučke Gimnazije trudio da savlada ovaj strani jezik, koji nije bio obaveza već, kako kaže, fascinacija, koja u njegovom slučaju ne prestaje. Naime, ovaj predmet u Gimnaziji je fakultativni što znači da učenici mogu izabrati da li će pohađati časove ili ne, piše Srpskainfo.

– Čim je objavljen oglas ja sam se prijavio na časove kineskog jezika. Časovi su od samog početka bili zanimljivi i u jednom momentu se čak činilo da će ići lako, ali ubrzo sam shvatio da to nije tako i da zahtijeva dosta učenja. Najteže je savladati pismo, čitanje i pisanje, jer se kineski jezik sastoji iz karaktera – objasnio je Adamović.

Boravak u Kini

Kaže da i pored tih poteškoća nije odustao, te da je danas u mogućnosti da se koristi jezik za osnovno sporazumijevanje.

Naučeno je, kaže, imao prilike upotrebiti u praksi, jer je prošle godine 15 dana proveo u Kini, te da su to bili najbolji dani u njegovom životu.

– To je potpuno drugačija kultura i oni su u potpunosti posvećeni onom što rade – kazao je Adamović.

Ističe da iako je ove godine završio Gimnaziju ne planira odustati od daljeg učenja ovog jezika, koje planira nastaviti na Konfucijevom institutu u Novom Sadu.

Iskustva koje je ovaj bivši srednjoškolac imao moći će doživjeti i buduće generacije gimnazijalaca.

Rođendan

Naime, na 125. rođendan Gimnazije u Banjaluci njeni učenici će na poklon dobiti Konfucijevu učionicu, prostor u kojem će moći naučiti ili usavršiti kineski jezik, te upoznati kinesku istoriju i kulturu.

Svečano otvaranje prve konfučionice u BiH je planirano za 4. oktobar, a to je dan kada će ova škola obilježiti značajan jubilej, potvrdila je direktor Konfucijevog instituta u Banjaluci Ljiljana Stević.

– Konfucijev institut od svog osnivanja ima odličnu saradnju s banjalučkom Gimnazijom i prva škola u koju je uveden kineski jezik kao fakultativni je upravo Gimnazija. Takođe, Gimnazija u Banjaluci je najstarija škola u Republici Srpskoj i ove godine u oktobru slavi 125. rođendan, pa smo baš taj dan odabrali za otvaranje konfučionice. Ovo predstavlja veliki projekat, kako za Konfucijev institut, Univerzitet u Banjaluci, Gimnaziju, ali i za grad Banjaluku i Republiku Srpsku, jer je ovo prva Konfucijeva učionica u našoj zemlji – kazala je ona.

Uskoro radovi

Navodi da uređenje konfučionice treba početi uskoro.

– Učionica će biti potpuno moderna, u skladu sa svim savremenim obrascima nastavnog procesa. Zaista će predstavljati nešto što se u Gimnaziji dosad nije moglo vidjeti – navela je ona.

Dodaje da projekat uređenja konfučionice vode arhitektkinje Diana Stupar i Maja Aleksić s banjalučkog Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, koje su bile zadužene i za uređenje prostorija Konfucijevog instituta na Univerzitetu u Banjaluci.

Pojašnjava da je planirano da to bude interaktivna učionica, s vlastitom bibliotekom, projektorom, računarima, čak i malim vrtom.

– Pored učenja kineskog jezika, učenici i profesori će imati priliku da se bolje upoznaju sa svim segmentima tradicionalne i savremene kineske kulture. Zajedno s našim saradnicima iz Gimnazije, planiramo da u sve aktivnosti uključimo i profesore i učenike. Tu će se organizovati predavanja, večeri kineskih filmova i kineske književnosti, čajne ceremonije, časovi taiđićuena, kulinarske radionice, a planirali smo i da se, uz pomoć profesora biologije, upoznamo s kulturom njegovanja kineskog vrta – precizirala je Stevićeva.

Profesori

Pomoćnik direktora Gimnazije Danijela Štrbac Uletilović je rekla da će jedan ovakav prostor mnogo značiti učenicima ove škole.

– Vlada veliki interes đaka za učenje kineskog jezika od njegovog uvođenja kao fakultativnog predmeta prije tri godine – rekla je ona.

Dodaje da časove kineskog jezika pohađa između 40 i 60 đaka.

– Pored učenja jezika, đaci su lani imali i priliku da 14 dana otputuju u Kinu, tamo provedu neko vrijeme, primjene ono što su naučili, ali i da usavrše znanje kineskog jezika – kazala je ona.

Istakla je da entuzijazam za učenje ovog jezika nije samo “zarazio” srednjoškolce već i nastavno osoblje i da sedam profesora ove škole uči kineski jezik.

Prema njenim riječima, pored đaka koji uče kineski jezik, konfučionica će biti na raspolaganju i učenicima koji uče druge strane jezike.

– Učionica će biti specilizovana, a biće moguće da učenici koji uče druge jezike koriste ovaj prostor pošto će biti opremljena savremenom opremom – navela je ona.

Osnivanje

U novembru 2017. godine, na 6. Samitu šefova država centralne i istočne Evrope i NR Kine, sjedište Konfucijevih instituta Hanban dao je saglasnost Univerzitetu za tehnologiju i obrazovanje u Tijenđinu i Univerzitetu u Banjaluci za otvaranje Konfucijevog instituta u gradu na Vrbasu. Konfucijev institut u Banjaluci otvoren je 21. januara 2018. godine.

(banjaluka.net)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!