Kovid-19 okrenuo građane turističkim biserima RS

415

Popularne turističke destinacije u Republici Srpskoj privukle su ove godine zbog krize nastale usljed epidemije kovidom-19 veliki broj domaćih turista, a jedan od novootkrivenih turističkih bisera je opština Milić, ističu iz Turističke organizacije Republike Srpske.

“Novo turističko otkrovljenje svakako je opština Milić te slobodno možemo reći da su građani u RS otkrili jednu novu dosad ne toliko posjećenu destinaciju. Ove godine zbog cijele situacije s virusom korona među stanovnicima vlada veliko interesovanje za prirodu, a Milići su upravo to – čista priroda”, kaže za “Nezavisne” Nada Jovanović, direktorica Turističke organizacije Republike Srpke.

Prema njenim riječima, Milići, iako poznati po svom rudnom bogatstvu, značajan potencijal imaju u šumama, bogatim rijetkim vrstama kao što su Pančićeva omorika i tisovina, s kojima planine Komić i Radava predstavljaju oazu mira i zdravlja. Dodaje da su, pored Milića, ove godine turistički “isplivali” Nevesinje i Sokolac, za koje vlada interesovanje iako to ranije nije bio slučaj.

Ističe da ove godine vlada veliko interesovanje domaćih turista i za mjesta kao što su Janjske otoke, jer iako su godinama bili solidno posjećeni – ove je godine zaista veliko interesovanje.

“Šipovo je cijele godine generalno jako dobro posjećeno, tu su izvori Plive, pa se odmah nadovezuju i opština Mrkonjić Grad te tri izvora Sane, gdje ima smještaj u seoskim domaćinstvima. Imaju edukativni centar, organizuju razne škole branja gljiva na Lisinima”, ističe Jovanovićeva.

Dodaje da je Ribnik uvijek bio raj za flaj fišere, a sve više ga posjećuju naši građani, što je radnicima iz oblasti turizma izuzetno drago.

“U cijeloj ovoj nesreći izazvanoj pandemijom virusa korona građani RS će definitivno biti u prilici da upoznaju našu domovinu i da vide sve njene ljepote”, kazala je Jovanovićeva.

Iz Turističke organizacije Nevesinje ističu da se nadaju većem broju turista, upravo zato što ove godine građani ostaju u zemlji.

“Jedini problem nam prestavlja činjenica da imamo malo smještajnih kapaciteta”, kazala je Miroslava Pekez iz Turističke organizacije Nevesinje.

Da ima osjetno više turista iz RS, ističu i iz Turističke organizacije Sokolac, gdje kažu da ova opština polako skreće pažnju na sebe.

“Prioritet Turističke organizacije Sokolac jeste da Sokolac postane prepoznatljiv kao autentična turistička destinacija”, rekla je Mirjana Simović iz te turističke organizacije. Dodaje da se nada da će veliki broj domaćih turista upravo posjetiti Sokolac, jer je nedirnuti rezervat prirodnih bogatstava.

“Svojim položajem, atraktivnošću i očuvanošću prirodnog ambijenta sve više privlači različite vrste zaljubljenika u prirodu”, zaključila je Simovićeva.

Banja Vrućica

Banja Vrućica

Najveće interesovanje što se tiče turističkih vaučera je za “Banju Vrućicu” u Tesliću, rekli su u Ministarstvu trgovine i turizma RS.

Osim za ovu banju, interes vlada i za “Vilinu vlas” u Višegradu i “Kulaše” u Prnjavoru.

“Banje nude posebne programe za smještaj i boravak domaćih turista”, rekli su u ovom ministarstvu.

I Nada Jovanović kaže da je najviše interesovanja za banjskim turizmom.

U Ministarstvu kažu da interes vlada i za Trebinje i Višegrad, kao i za Nacionalni park Sutjeska, dok Jovanovićeva kaže da su Jahorina, Ribnik i Šipovo top destinacije u kojima građani Srpske žele iskoristiti svoj turistički vaučer.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!