Ukoliko dobijete KORONU tokom ljetovanja u Grčkoj bićete smješteni u HOTEL-KARANTIN

400

Srpski turisti koji su odlučili ove godine da uprkos pandemiji korona virusa u svijetu ljetuju u Grčkoj muku muči prelazak granice (mogu da uđu isključivo preko jednog graničnog prelaza), od 1. jula im je neophodan i kju-ar (QR) kod, a mnoge je strah da bi ljetovanje moglo da im presjedne ako se zaraze koronom.

Prethodnih nedjelja i mjeseci bilo je mnogo priča oko toga šta se dešava ako se neki turista zarazi na ljetovanju, koja je procedura i ko će plaćati njegov smještaj i liječenje. Ono što je sada sigurno, ceh će snositi država Grčka, bez obzira da li ste uplatili putno osiguranje ili ne, piše grčki list “Katimerini”.

Ukoliko se ustanovi da je neki turista pozitivan na koronu on će automatski biti prebačen u “karantinske hotele”, neke od smještajnih objekata koji su od ranije određeni u ovu svrhu. Naravno, pod uslovom da ne zdravstveno stanje oboljelog ne zahtijeva bolničko liječenje.

Kako je prenijela grčka TV Mega, oni će u ovim hotelima-karantinima ostati najmanje 14 dana, ili čak i duže, odnosno sve dok ne budu negativni na korona testu.

Pacijenti će biti u poluizolaciji u svojim sobama i neće im biti dozvoljeno da koriste ostale dijelove ovih objekata. Sa hotelskim personalom će kontaktirati isključivo putem telefona, a ulazak u sobu biće dozvoljen isključivo lekarima.

Hrana, peškiri i druge neophodne stvari pacijentima će se ostavljati ispred vrata, da bi posteljina i peškiri, nakon upotrebe, bili detaljno dezinfikovani. Kada je hrana u pitanju, i ona će stizati “upakovana”, hermetički zatvorena, sa priborom za jelo za jednokratnu upotrebu.

Kako su objasnili reporteri, država plaća 15 evra na dan za praznu sobu, a 50 evra plus obroci ukoliko se u njoj nalazi zaraženi turista. Na ovu cijenu su pritužbe imali hotelijeri pošto smatraju da imaju velike troškove na polju dezinfekcije prostora.

Foto: Maga TV/screenshot

Grčki epidemiolozi smatraju da nema opasnosti od širenja korona virusa zbog dolaska velikog broja turista, a kritičan slučaj bi mogao da bude ako se otkrije 25 do 50 zaraženih u jednoj oblasti a ne može da se utvrdi izvor zaraze, prenosi Blic.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!