Kako i gdje se može testirati na virus korona u FBiH?

608

PCR detekciju virusa korona mogu obavljati samo laboratorije zdravstvenih ustanova koje su verifikovane od strane Federalnog ministarstva zdravstva, saopšteno je jutros iz ovog Ministarstva.

Kako navode u saopštenju, za obavljanje predmetne djelatnosti od strane Ministarstva do sada su verifikovani klinički centri Sarajevo, Tuzla i Mostar, Opšta bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo, Kantonalna bolnica Zenica i Opšta bolnica Tešanj.

Osim toga, određeno je da se kao podrška javnom sektoru u Federaciji BiH, za obavljanje laboratorijske dijagnostike na Kovid-19 može uključiti i Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu – Laboratorija za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja.

”Testiranja koja se svakodnevno obavljaju na osnovu medicinsko-epidemioloških indikacija se ne naplaćuju od pacijenata, već se obavljaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja. Navedene, odnosno verificirane javne zdravstvene ustanove u zavisnosti od svojih mogućnosti i kapaciteta mogu ovu uslugu pružati i u komercijalne svrhe, odnosno na osobni zahtjev građana. Testiranje ovom metodom u komercijalne svrhe svakako treba promatrati odvojeno od testiranja koja se svakodnevno obavljaju na osnovu medicinsko-epidemioloških indikacija i koja se, potcrtavamo, ne naplaćuju od pacijenata, već se obavljaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja”, saopšteno je.

Prilikom pružanja usluga testiranja u komercijalne svrhe, navode u saopštenju, na zahtjev građana verifikovane zdravstvene ustanove ne smiju koristiti testove i drugu potrebnu medicinsku opremu koju su dobile putem donacija, odnosno koje su im nabavljene iz sredstava proračuna na svim nivoima, nego isključivo testove i opremu koju nabavljaju iz vlastitih sredstava.

”Cijenu PCR testiranja na SARS-CoV-2 virus u iznosu od 215,20 KM utvrdio je, sukladno svojim ovlastima iz članka 104. Zakona o zdravstvenom osiguranju (Službene novine Federacije BiH, br. 30797, 7/02, 70/08, 48/11 i 36/18), kao i propisanoj metodologiji, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH”, saopšteno je iz Ministarstva, prenosi televizija “N1“.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!