Na Kastelu 2. septembra premijera predstave “Derviš i smrt”

480
Narodno pozorište Republike Srpske program obilježavanja 90 godina postojanja počeće premijerom predstave “Derviš i smrt”, prema romanu Meše Selimovića, 2. septembra na tvrđavi Kastel u Banjaluci, rekla je direktor ovog pozorišta Maja Dodig.
Ljetna pozornica tvrđave Kastel (Foto. bl-portal.com) -

Ljetna pozornica tvrđave Kastel (Foto. bl-portal.com)

Dodigova je istakla da je 2. septembar jedan od značajnih datuma za Narodno pozorište jer je na taj dan 1930. godine ban Svetislav Milosavljević objavio ukaz o osnivanju Pozorišta.

Ona je rekla, na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen plan i dinamika rada Pozorišta za naredni period, da će 23. septembra biti održana svečana akademija jer je na taj dan 1998. godine tadašnji predsjednik Vlade Srpske Milorad Dodik donio odluku da se Narodno pozorište Bosanske Krajine preimenuje u Narodno pozorište Republike Srpske, koje i danas sa ponosom nosi taj naziv.

Dodigova je za 18. oktobar, rođendan ove ustanove, najavila premijeru predstave “Zlatno doba”, čiji je autor dramskog teksta glumac Željko Stjepanović, a koja podrazumijeva istorijski kontekst i vraća u period modernog razvoja grada Banjaluke i nastanka Pozorišta.

Pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković rekla je da izuzetno raduje vijest da Narodno pozorište Republike Srpske, nakon višemjesečne pauze izazvane epidemijom virusa korona, počinje sa radom, ističući da su i neke druge ustanove kulture već počele da rade.

 

– Posebno raduje da će rad na predstavi “Derviš i smrt”, koja je jedna od najznačajnih projekata Narodnog pozorišta za ovu godinu, biti nastavljen i da će komad biti izveden na tvrđavi Kastel, što će biti veliko iskustvo i zadovoljstvo za sve ljubitelje pozorišne umjetnosti u Republici Srpskoj – rekla je Đakovićeva.

Ona je pohvalila ansambl Narodnog pozorišta, ali i ostalih pozorišnih kuća u Srpskoj, koje su putem digitalnih platformi sve vrijeme emitovali predstave i našli način da građanima u izolaciji olakšaju taj period.

– Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je 6. juna raspisalo 10 poziva za sufinansiranje programa i projekata u kulturi koji je otvoren do 7. jula, izuzev konkursa za razvoj filmskog scenarija, koji je otvoren do 7. septembra, a koji je prvi put ove godine raspisan na taj način – rekla je Đakovićeva.

Ona je istakla da je pružena mogućnost svima da konkurišu za sredstva, naglasivši da će realizacija projekata zavisiti od epidemiološke situacije.

Đakovićeva je navela da je ove godine prvi put dodijeljen status udruženjima u kulturi i reprezentativnim strukovnim udruženjima i reprezentativnim udruženjima u kulturi, te kada je riječ o pozorišnoj umjetnosti, tri udruženja su dobila taj status – Gradsko pozorište “Јazavac”, Banjalučko studentsko pozorište i Forum teatar iz Istočnog Sarajeva.

Ona je rekla da je Narodno pozorište Republike Srpske hram kulture u Srpskoj i vodeća ustanova kulture, dodavši da mu resorno ministarstvo pruža apsolutnu podršku, te da je obezbijedilo sav potreban iznos za realizaciju predstave “Derviš i smrt”.

Đakovićeva je istakla da se ove godine obilježava još jedan značajan jubilej, i to 90. godina Muzeja Republike Srpske, ističući da je ovo godina kulture u Srpskoj.

Umjetnički direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Vladimir Đorđević najavio je da će od 6. do 11. jula na krovu Pozorišta biti odigrano par predstava koje su tehnički manje zatjevne, dodavši da će u slučaju lošeg vremena predstave biti odigrane na velikoj sceni uz poštovanje svih potrebnih mjera prevencije.

Đorđević je rekao da je predstava “Derviš i smrt” veliki i zahtjevan projekat, ocijenivši da će publika biti prijatno iznenađena onim što im Narodno pozorište priprema.

Reditelj predstave “Derviš i smrt” Dejan Projkovski rekao je da istoimeni roman i Meša Selimović pokazuju smisao postojanja naše civilizacije i da je riječ o produkcijski zahtjevnom projektu.

– Radimo “Derviš i smrt” u originalu i to je zaista velika stvar, čast i odgovornost. Radeći ovu predtavu u formatu spektakla trudimo se maksimalno da otvorimo i svijet Meše Selimovića i romana prenesemo na sceni i stvorimo jedan pozorišni jezik koji je adekvatan romanu – rekao je Projkovski.

On je istakao da se stvara jedna vrlo interesantna scenska estetika sa ogromnim igračkim ansamblom, što su glavni aduti predstave.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!