Mariza nastupa u Banjaluci

803

Portugalska fado diva Mariza nastupa u Banjaluci ovog ljeta.Ona u BiH dolazzi u sklopu Banja Luka Festa, a njen je nastup zakazan za 28. avgust na Kastelu.

Za svakog poštovaoca portugalske muzičke tradicije Mariza je pravo otkrovenje, naročito u vizuelnom smislu. Ne izgleda kao fado pjevačica, niti se ponaša tako. Umjesto crne kose i punđe, ona ima kratku, izblajhanu kosu. Umesto da je statična i suzdržana, ona igra, animira publiku, traži od nje da peva, igra sa njom, da pucketa prstima, pljeska dlanovima, uči je portugalski, uživa u svakom trenutku koncerta..

Portugalska pevačica Mariza jednom je izjavila da se fado peva iz srca, duše i uz malo dara za pevanje. A ona ga ima na pretek! U muzici ove pjevačice, rođene u Mozambiku, ali odrasle u predgrađu Lisabona, koja je širom svijeta prodala više od pola miliona albuma, prepoznaju se raznoliki uticaji. Pored klasičnog fado zvuka, tu ima i portugalske folk muzike ali i afričkog melosa. Slušajući je mozete osjetiti smo melanholiju i tugu, tako svojstvene fadu, ali istovremeno i neopisivu radost i sreću kojom odišu njene pjesme.

Na koncertima plijeni scenskim šarmom, neiscrpnom energijom, prefinjenim izvođenjem i nevjerovatno moćnim glasom. Objašnjavajući svoju muziku, Mariza je rekla da je oduvijek željela da stvori „svoj zvuk”! Uspjela je u tome, pa nije ni čudo što je smatraju „novom kraljicom fada”, ali ona to ne prihvata.
Osim Marize, za sada su najavljeni nastupi Amire Medunjanin i Luke Šulić iz dua 2Cellos.

 

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!