Apsolventske večeri u avgustu?

505

Studenti završnih godina oba javna univerziteta u Republici Srpskoj priželjkuju da u skladu sa tradicijom kraj studentskih dana ovjekovječe na apsolventskim večerima, koje bi ove godine mogle biti održane tek u avgustu, jer je epidemija virusa korona pomrsila planove akademcima.

Apsolventske večeri, koje su tradicionalno održavane polovinom juna, jedinstvena su prilika da apsolventi sa osmijehom na licu sumiraju godine provedene u amfiteatrima i čitaonicama, prepričavaju doživljaje sa ispita na kojima je bilo slavlja i suza te druženja i sve one posebne trenutke koji su obilježili njihove studentske dane.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci Nikola Bulović kaže za “Glas Srpske” da studenti žele da dugogodišnja tradicija bude nastavljena.

“Čekamo preporuke resornog ministarstva i Instituta za javno zdravstvo RS da vidimo na koji način bismo mogli organizovati apsolventske večeri. Studentski parlament je potpuno spreman da sve organizuje čim dobijemo dozvole. Plan je da to bude u prve dvije sedmice avgusta, kada studenti nemaju obaveze na fakultetima”, istakao je Bulović.

Dodao je da je već bilo razgovora sa rukovodstvom banjalučkog Univerziteta da bude organizovana i manifestacija Dani studenata, koja je trebalo da bude održana u aprilu, ali je zbog pojave i širenja virusa korona otkazana.

Preporuke nadležnih iščekuju i studenti Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

“Uprkos našim željama ne možemo ništa organizovati dok Republički štab za vanredne situacije ne donese odluku. Osim toga, ni saloni u kojima se organizuju te proslave još nisu počeli da rade”, kazao je student Ekonomskog fakulteta iz Pala Stefan Slijepčević, koji je i potpredsjednik Unije studenata RS.

Pojava i širenje “kovida 19” ove godine potpuno je promijenila akademski kalendar. Osim što su ispitni rokovi pomjereni, promijenjen je i datum početka nove akademske godine pa će studenti u amfiteatre tek od 1. novembra, a ne početkom oktobra, kako je to ranije bio slučaj.

Zahtjev

Predsjednik Unije studenata RS Nemanja Babić kaže da će u skladu sa željama studenata u toku sedmice zatražiti od nadležnih da im bude odobreno organizovanje apsolventskih večeri.

“Uputićemo zahtjev nadležnima čim budemo vidjeli kolika je zainteresovanost studenata”, kazao je Babić.

(Glas Srpske)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!