Aplikacija prikuplja cijene goriva sa svih pumpi

596

Mobilna aplikacija koja će nakon FBiH zaživjeti i u Republici Srpskoj sadržavaće cijene goriva na svakoj benzinskoj pumpi, što će i te kako pomoći vlasnicima vozila.

U praksi to znači da, ukoliko želite pazariti dizel ili benzin na najpovoljnijem prodajnom mjestu, nećete morati da obilazite pumpe niti da se raspitujete.

Naime, pregled cjenovnika ćete imati na svojim mobilnim telefonima, a moći ćete ih izlistati sa nekoliko klikova. Na taj način ćete uštedjeti ne samo novac, nego i vrijeme.

Suzana Gašić, ministarka trgovine i turizma Republike Srpske, potvrdila je za “Nezavisne novine” da je u planu takva aplikacija, s tim što nije mogla da precizira od kada će ona biti u upotrebi.

“Dobićemo takvu aplikaciju u narednom periodu. Razvija se jedan aplikativni softver i u okviru njega će i građani Srpske dobiti mobilnu aplikaciju koju će moći da skinu na svoje telefone i da putem nje prate stanje cijena naftnih derivata”, rekla je Gašićeva.

Predstavnike udruženja za zaštitu potrošača obradovala je ova informacija. I te kako je, ističu, korisna ovakva mogućnost koja će konačno biti na raspolaganju i vozačima u Srpskoj.

“To je vrlo korisna informacija jer će potrošači znati na koju benzinsku pumpu da idu. Moći će da idu tamo gde je najjeftinije. Potrošači će na ovaj način biti na značajnom dobitku, konačno. Takva aplikacija je trebalo i ranije da bude uvedena”, rekao je za “Nezavisne novine” Dragovan Petrović iz Pokreta potrošača Republike Srpske.

Kupcima goriva u FBiH je ovakva pogodnost na raspolaganju već godinu dana. Federalno ministarstvo trgovine je, podsjetimo, u junu prošle godine u Mostaru predstavilo finalnu verziju besplatne mobilne aplikacije “FMT FBiH oil info”, koja građanima donosi informacije o cijenama goriva na svim pumpama u FBiH.

Aplikacija može biti besplatno preuzeta na veb-stranici Federalnog ministarstva trgovine.

Princip njenog rada je jednostavan… Nakon što izaberete grad, otvara vam se mapa sa benzinskim pumpama, a kad kliknete na neku od njih, dobijate aktuelne cijene goriva.

Putem te aplikacije za manje od pet sekundi možete da utvrdite koliko koštaju naftni derivati na prodajnim mjestima u bilo kojoj lokalnoj zajednici u FBiH. Možete i da, nakon što izaberete neki grad, izaberete opciju koja vam pokazuje na kojem prodajnom mjestu je gorivo najjeftinije.

I to nije sve – na ovoj aplikaciji možete da provjerite i da li je na izabranoj pumpi gorivo u proteklim danima pojeftinjavalo ili poskupljivalo.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!