OVAKO IZGLEDA KONOVA MATEMATIKA Doktor otkrio kada će Srbija ODJAVITI epidemiju

431

Da bi Srbija zvanično odjavila epidemiju, neophodno je da tokom četiri nedjelje ne bude registrovan nijedan novozaraženi od korona virusa.

– Kada je u pitanju prijava epidemije i odjava sa određenog područja, to se radi po epidemiološkoj definiciji – kada prođe dvostruki maksimalni inkubacioni period za neku bolest. Konkretno, za Covid-19 to će biti kada više od 28 dana ne budemo imali nijedan prijavljeni slučaj bolesti, kao i za sve druge epidemije – rekla je svojevremeno dr Darija Kisić Tepavčević.

Ipak, to se po svemu sudeći neće dogoditi prije jula ili avgusta. Zato je dr Predrag Kon juče rekao da “Srbija ulazi u period sporadičnih slučajeva oboljelih od korona virusa”.

– Kada broj novozaraženih u odnosu na broj testiranih spadne ispod 0,5 odsto to je sporadično javljanje – rekao je dr Predrag Kon, piše Blic.

Međutim, iako smo juče bili veoma blizu ovoj željenoj brojci, sa procentom od 0,55 odsto, danas je ona skoro udvostručena pa je registrovano 1,03 odsto novooboljelih od 5.215 koliko ih je testirano u posljednja 24 sata.

I prethodnih nedjelja i mjeseci javnost je sa velikom pozornošću pratila “Konovu matematiku”. Iskusni epidemiolog je, naime, svojevremeno najavio ublažavanje restriktivnih mjera, te ukidanje policijskog časa i vanrednog stanja, kada brojka novozaraženih padne ispod pet odsto. I tako je i bilo.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!