Atina protjeruje automobile iz centra

562

Atina protjeruje automobile iz svog centra čime od polovine juna počinje da ga pretvara u prostor za pješake i bicikliste. Kako prenosi Beta, taj jedinstveni projekat centralne gradske opštine, namijenjen prije svega pešacima i promociji istorijskih i znamenitosti kulture, nazvan je “Velika šetnja”.

Radi poboljšanje uslova života četiri miliona stanovnika glavnog grada i uslova boravka miliona turista, projekat su krajem prošle nedjelje zajedničkom odlukom odobrila resorna ministarstva, prenosi niz grčkih medija.

Projekat predsjednika centralne Opštine Atine Kostasa Bakojanisa, nećaka predsjednika Vlade Kirijakosa Micotakisa, uklopio se u sanitarne mjere tokom pandemije koja je ubrzala realizaciju, i najprije će se tri mjeseca primjenjivati probno i prilagođavati u skladu s primjedbama i potrebama građana.

Cilj Opštine Atina je da prenošenjem dobre prakse mnogih glavnih gradova svijeta postigne nekoliko ciljeva, među kojima je prvi da se 50 hektara javnog prostora – kolovoza duž ukupno 6,8 kilometara ulica i bulevara, datih samo automobilima, oslobodi motornog saobraćaja i vrati ljudima čime se osigurava sada nužna “socijalna distanca”.

Uz to, bez automobila povećaće se prohodnost ulica, poboljšati frekvencija prolaska autobusa i trolejbusa, drastično smanjiti zagađenje vazduha što je konstatovano proletos dok je važila zabrana izlaska napolje, te saobraćaja gotovo da nije bilo.

Nova regulacija saobraćaja zasniva se na studiji Nacionalnog tehničkog univerziteta u Atini, u skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije i odobrenju Nacionalne komisije za zaštitu javnog zdravlja od korona virusa.

Izmjene će se uvoditi postepeno od sredine juna, uz niz blagih i privremenih intervencija.

Na svakoj od centralnih ulica i bulevara biće pravovremenih i detaljnih najava novih pravila, da bi se o promjenama obavijestili i prilagodili im se stanovnici, zaposleni koji tu rade i posjetioci Atine.

Nova regulacija saobraćaja s težištem na pešacima i biciklistima koji će na bulevarima imati i posebne trake, obuhvata Plaku, antički dio grada i okolinu, i većinu ulica između trgova Sintagma i Omonija.

Zabrane saobraćaja automobila biće izuzeti taksiji, službena vozila Vlade, Skupštine Grčke i Opštine Atina, jer su im zgrade u tom području, zatim vozila policije, Oružanih snaga i zdravstvenih službi.

Povlasticu da svojim automobilima prođu do svojih mjesta za regulisano parkiranje imaće građani sa stalnim prebivalištem u centru grada. U centru ostaju javne garaže i nekoliko velikih javnih parkirališta do kojih će vozila smjeti da idu samo posebnim dijelovima ulica.

Najavljena je stroga kontrola ograničenja i precizno navedeno kako će se utvrđivati pravo na vožnju automobila kroz centar.

Prekršioci će biti kažnjavani sa 150 evra za svaku utvrđenu povredu, što znači da bi se kazne mogle sabirati ako tokom jedne vožnje vozača-prekršioca zaustavi nekoliko policajaca duž ulica u centru grada.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!