Volkswagen slavi 45. rođendan Golfa GTI

454

Volkswagen je prvi Golf GTI predstavio 1975. godine na Sajmu automobila u Frankfurtu, a 45 godina poslije legendarnu oznaku GTI nosiće i Golf osme generacije.

Prvi Golf GTI nastao je u tajnosti, a kada je uprava Volkswagena u martu 1975. godine na kraju dala zeleno svjetlo za početak proizvodnje modela koji se smatra začetnicima “hothatch“ segmenta nisu ni slutili da će umjesto planiranih 5.000 na kraju napraviti i prodati 461.690 primjeraka laganog i okretnog dvovolumena čijih je 110 KS bilo dovoljno za nešto više od 180 km/h. Zvijezda je rođena!

Golf GTI druge generacije predstavljen je 1984. godine. S dva ventila po cilindru 1,8-litarski četverocilindarski motor raspolagao je sa 112 KS, a snažnija verzija s viševentilskim motorom (GTI 16v) vozaču je nudila 139 KS. Uvođenjem u priču G60 kompresora najsnažniji GTI druge generacije vuklo je 160 KS.

Treći Golf GTI predstavljen je 1991. godine, a pokretao ga je novi dvolitarski četverocilindarski viševentilski motor koji je razvijao 150 KS, što je bilo dovoljno za 215 km/h i ubrzanje iz mjesta do “stotke” za 8,3 sekunde.

Odmak od nekoliko prepoznatljivih detalja na i u karoseriji urađen je s Golfom GTI četvrte generacije koji se nudio u kombinaciji s benzinskim i dizelskim motorima, a na vrhu ponude (u čast obilježavanja 25 godina od prvog Golfa GTI) bila je 1,8-litarska četverocilindarska turbobenzinska verzija sa 180 KS.

S petom generacijom Golfa GTI Wolfsburg u priču vraća crveni okvir maske hladnjaka i karakteristične karirane navlake na sjedištima. Dvolitarski turbobenzinski četevrocilindarski motor razvija 200 KS, a s kasnijim jubilarnim izdanjem snaga je povećana na 230 KS. Takva GTI “Petica” stizala je skoro do 250 km/h.

Volkswagen je Golf GTI šeste generacije predstavio 2009. godine, a prijanjanju prednje osovine po prvi put pomaže elektronska ograničena blokada diferencijala. Snaga dvolitarskog četverocilindarskog turbobenzinca iznosi 211 KS, a motor u izdanju kojim je VW obilježio 35. rođendan GTI-ja “nasviran” je na 235 KS, što je bilo dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 6,6 sekundi i 247 km/h.

Sa sedmom generacijom Golfa GTI Volkswagen je po prvi put već na početku ponudio dvolitarski turbobenzinski četverocilindarski motor sa dva nivoa snage (220 i 230 KS), a snažnija verzija (Performance paket) stizala je do 250 km/h.

Na vrhu ponude bio je olakšan Golf GTI Clubsport S namijenjen ljubiteljima vožnje na stazi u čiji je dvolitarski turbobenzinski četverocilindarski motor odjel Volkswagen Motorsport smjestio čak 310 KS.

Nedavno predstavljen Golf GTI osme generacije (čiji dvolitarski četverocilindarski turbobenzinski motor razvija 245 KS) tek treba da se dokaže, ali svi su uvjereni da će nastaviti putem uspjeha kojim posljednjih 45 godina idu njegovi prethodnici. Sreća pa su u upravi VW-a te davne 1975. godine bili blagonakloni prema rezultatu inžinjera-entuzijasta koji su pomislili da bi Golf mogao biti i više od skromnog prevoznog sredstva.

(Klix.ba)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!