Ruski ljekar objasnio kako se formira imunitet na Kovid 19

538
Doktor medicinskih nauka i profesor patofiziologije na Prvom moskovskom državnom medicinskom univerzitetu „Sečenov“, Anton Јeršov, objasnio je za „Rosijsku gazetu“ pod kojim uslovima se formira stabilan imunitet na virus korona.

Јeršov smatra da je optimalan slučaj za formiranje stabilnog imuniteta na kovid 19 tok bolesti u srednjem obliku bez pretjerane upotrebe lijekova.

– Tada organizam formira maksimalan imunitet na njega – precizirao je on.

Prema riječima profesora, pravi imunitet koji pruža zaštitu od infekcije, ne može se formirati u dva slučaja: u slučaju vrlo blagog ili izuzetno teškog oblika bolesti.

U prvom slučaju, uprkos infekciji, u ljudsko tijelo ne dopire dovoljna količina virusa koja bi učinila da se organizam ozbiljno odnosi prema infekciji i razvije antitijela na nju.

– Drugi slučaj kada se ne stvara imunitet je ako je čovjek bio jako bolestan. U slučajevima izuzetno teških simptoma bolesti, organizam će biti u toliko velikom stresu da će sve njegove snage biti usmjerene na trenutno održavanje života, a ne na formiranje zaštite u budućnosti. Tijelo jednostavno nema dovoljno snage, odnosno proteina, za stvaranje antitijela – precizirao je Јeršov.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!