„Narodni bukvar“, autora Vladimira Đukanovića dostupan online

567

NARODNI BUKVAR je zanimljiva publikacija koja sadrži oko 150 pojmova iz srpske tradicije, istorije i kulture, te najmađoj publici približava određene običaje i predmete koji su u velikoj mjeri zaboravljeni, ili je njihovo osnovno, pravo značenje izašlo iz svakodnevne upotrebe.
Printano izdanje ove knjige imalo je prvu promociju u junu 2014. godine, i od tada, Bukvar je obišao mnoge osnovne škole u Republici Srpskoj, bio tematski okvir edukativnih radionica kao i sadržaj muzejskog programa promocije tradicionalne kulture i nasljeđa, zbog čega je postigao veliki uspjeh u čitalačkom krugu publike svih uzrasta.
Autor Narodnog bukvara Vladimir Đukanović je objasnio da su “pojmovi s kojima se čitalac sreće u Narodnom bukvaru, riječi koje ljudi spominju, ali se često ne zna šta one tačno znače. Zato je bogatim ilustracijama svaki pojam prikazan vizuelno, te objašnjen na razumljiv način.”
Svi pojmovi predstavljaju predmete iz isključivo muzejske dokumentacije koja je prikupljana godinama i dio je muzejske Zbirke.
“Nadam se da ću ovim izdanjem zainteresovati kako najmlađe generacije, tako i njihove roditelje, za bolje upoznavanje sa našom istorijom, tradicijom i kulturom”, rekao je Vladimir Đukanović.
Riječi u Narodnom bukvaru su složene prema azbučnom redu a objašnjavaju pojmove iz tradicionalnog života srpskog naroda, kao što su običaji, način stanovanja, način privređivanja, odijevanja, biljke koje su značajne za život zajednice i pojedinca, životinje… Pored opisa pojedinih zanatskih alata, tu su i objašnjenja procesa izrade predmeta u određenom zanatu u kome se ta alatka koristi. Čitalac će se upoznati i sa muzičkim instrumentima, njihovom izradom i materijalima koji se koriste.
Recezent knjige je muzejska savjetnica iz Etnografskog muzeja u Beogradu Vesna Dušković.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!