Koja maska od kućnog materijala najbolje štiti

460
Beautiful young woman wearing contamination mask at home. Pollution and illness concept.

Naučnici sa Univerziteta Ilinois uradili su istraživanje koji kućni materijali su najbolji da se od njih naprave maske i koliko one štite od virusa.

Oni su u svom istraživanju poredili maske napravljene od 10 kućnih materijala, kao što su stara odjeća ili krpe i poredili ih sa standardnim hirurškim maskama.

Prema rezultatima, većina materijala iz kućne radinosti pomaže u sprečavanju zaraze virusima, odnosno blokira kapljice koje nose viruse, čak i kada su u pitanju samo jednoslojne maske, dok su neki materijali veoma uspješni u tome.

Istraživanjem je utvrđeno da u laboratorijskim uslovima hirurška maska pruža zaštitu od 96,3 odsto.

Kada su u pitanju kućni materijali, najbolje se pokazala maska napravljena od majice čiji je sastav 60% pamuk, 40% poliester. Njena zaštita od kapljica je 99,98 odsto, ali samo ako je u pitanju troslojna maska. Sa dva sloja zaštita je 98,6, a sa jednim samo 43,3 odsto.

Sljedeća po uspješnosti je kuhinjska krpa čiji je sastav 85% poliester i 15% najlon, koja zaustavlja 97,9 odsto kapljica.

Svilena majica štiti u 92,3 odsto slučajeva, a majica od 100% pamuka u 91,1 odsto.

Najslabije se pokazala maska napravljena od majice čija je kombinacija 75% pamuk, 25% poliester, gdje je zaštita tek 42,6 odsto.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!