Besplatno pogledajte Lexusov dokumentarac ”Takumi Living”

459

Za sticanje zvanja Takumi potrebno je 60.000 sati i oni su najvještiji majstori u Japanu, a dokumentarni film ”Takumi Living”, odnosno u prevodu ”Život Takumija” propituje budućnost zanata uz rast umjetne inteligencije.

Na zapadu se često misli kako je prosječnoj osobi potrebno 10.000 sati učenja kako bi postala stručnjak u nekom području. Ali, u Japanu vas ne smatraju majstorom svog zanata dok ne provedete 60.000 sati bruseći svoju vještinu. To bi značilo 8 sati rada dnevno, kroz 250 dana godišnje tokom 30 godina.

Dokumentarni film otkriva svijet Takumija – najvišeg zanata u Japanu.

Ovaj portret zanimljivih likova je, za marku luksuznih automobila Lexus, režirao Klej Džeter, autor serije “Chef’s Table” i dostupan je u cijelom svijetu na Amazon Prime Video, kroz uslugu samostalne objave Prime Video Direct.

Takumi – priča u trajanju od 60.000 sati o preživljavanju zanatske vještine – prati četvero japanskih majstora koji su posvetili život svojim zanatima, uključujući kuhara s dvije Michelinove zvjezdice, umjetnicu u tradicionalnom rezanju papira, majstora u proizvodnji automobila te stolara u jednoj od najstarijih građevinskih kompanija na svijetu.

Ovaj dokumentarni film, koji je premijerno prikazan na filmskom festivalu DOC NYC u Njujorku prošle godine, je jedinstven po tome da je ujedno i poruka. Postoji jednosatna verzija kao i puna verzija filma ”60.000” koja ponavlja scene temeljnih vještina u zanatu svakog Takumija koje se višekratno ponavljaju kako bi se naglasili sati, dani i godine potrebne vježbe.

Film sadrži i razgovore sa svjetskim stručnjacima u poljima majstorstva i umjetne inteligencije, te propituje kako možemo slaviti i sačuvati ljudsku vještinu dok istovremeno konstruišemo strojeve koji su precizniji i brži nego što ljudi ikada mogu biti.

Procjenjuje se da će do 2050. strojevi moći nadmašiti ljudsku vještinu u gotovo svim poljima. Hoće li zanati nestati kada umjetna inteligencija nadmaši naše granice? Ili će ovaj temelj naše kulture preživjeti i postati vrjedniji nego ikada? Ovaj dokumentarni film razmatra kako se odlučiti na dugačak put prema izvrsnosti u svijetu koji stalno traži prečice.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!