Britanija od sutra na ljudima testira vakcinu protiv virusa korona

453

U Velikoj Britaniji od četvrtka će početi testiranje vakcine protiv virusa Kovid-19 na ljudima, izjavio je britanski ministar zdravlja Met Henkok i dodao da vakcina koju su razvili naučnici sa Univerziteta Oksford ima 80 odsto šansi za uspjeh.

Za to istraživanje biće izdvojeno 20 miliona funti, rekao je Henkok, prenosi Tanjug.

Tim sa instituta Džener na Oksfordu počinje proizvodnju vakcine prije nego što je testiranje završeno kako bi obezbijedili milion doza do septembra.

Henkok je istakao da je razvijanje vakcine “nesigurna nauka“, ali da su dva tima postigla “brzi napredak“ i da će biti podržani.

– U isto vrijeme uložićemo u proizvodnju, tako da ako bilo koja od ovih vakcina djeluje, ona će biti dostupna Britancima što prije – rekao je Henkok i upozorio da ipak ništa u ovom procesu nije sigurno.

Vakcina je napravljena od bezopasnog virusa šimpanze koji je genetski konstruisan da nosi dio virusa korona, a kako se navodi, ta tehnika je već pokazala da stvara snažne imunološke odgovore kod drugih bolesti.

Sporazum o proizvodnji vakcina već je postignut sa tri proizvođača i nekoliko u inostranstvu.

Profesorka Sara Gilbert sa Univerziteta Oksford rekla je da se nada da će do 500 osoba biti deo testiranja do sredine maja i da će samo istraživanje biti kontrolisano.

– Pratićemo pacijente i tražiti od njih da nas kontaktiraju ukoliko dobiju simptome virusa korona i onda ćemo vidjeti ko se inficirao – rekla je ona.

U međuvremenu je i Kraljevski univerzitet u Londonu počeo još u februaru testiranje vakcine na životinjama, dok se klinička testiranja očekuju u junu.

U svijetu se razvija više od 70 vakcina protiv virusa korona, a Velika Britanija je jedna od rijetkih koja će je već testirati na ljudima.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!