Pola vijeka ruske “lade”

653

Na današnji dan 1970. godine sa proizvodne trake kompanije “AvtoVaz“ u Toljatiju sišli su prvi modeli VAZ-2101 “Žiguli“ – legendarne “Kopejke“.

“Prvi model ‘lada’ postao je najbrojniji u istoriji AvtoVAZ-a, štaviše, u istoriji ruske automobilske industrije. Od 1970. do 1988. godine proizvedeno je oko 4,8 miliona modela VAZ-2101 i njegovih modifikacija“.

VAZ-2101 je zasnovan na italijanskom sedanu “Fijat-124“. AvtoVaz ističe da je ovaj automobil 1967. godine proglašen “Automobilom godine u Evropi“.

Prvi automobil je sa proizvodne trake spustio instruktor ‘Fijata’ Benito Savoini, a drugi je izvezao načelnik odseka za montažu Vladimir Safonov“, rekao je veteran AvtoVaza Evgenije Bašindžagjan.

Kompanija AvtoVaz dodala je da je u Sovjetskom Savezu izvršeno preko 800 promjena u dizajnu automobila, zbog čega je VAZ-2101 dobio visoku ocjenu i domaćih potrošača i stranog tržišta, na koje je ušao 1971. godine.

Automobili “lada“ i dalje su najprodavaniji u Rusiji, kako među novim putničkim, tako i polovnim automobilima.

U proteklih 12 godina, od kada postoji statistika Evropske biznis asocijacije o prodaji novih automobila, “lada“ automobili prvi su u količinama prodaje, a ponekad i dvostruko nadmašuju strane konkurente.

(Mondo)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!