“Dnevnik ratnog hirurga“ uskoro u novom izdanju

766

Štampanje novog izdanja knjige “Dnevnik ratnog hirurga“ doktora Miodraga Lazića, čiji će tiraž biti podjeljen bibliotekama u Srbiji i Republici Srpskoj, finansiraće Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

“Životne vriednosti za koje se zalagao, radna etika i ljudske i moralne osobenosti činile su od dr Lazića uzoritu ličnost herojskih dimenzija i primer onog kulturno-istorijskog obrasca u pojedincu, koji je kao model i uzor vekovima bio inspiracija narodnoj etici, moralu i književnosti”, piše u saopštenju Ministarstva.

Doktor Miodrag Lazić

Doktor Miodrag Lazić

Kako je navedeno, time će se “odužiti tek najmanji dio duga koji kao društvo imamo prema uspomeni na dr Miodraga Lazića”.

Hirurg doktor Miodrag Lazić preminuo je u utorak od posledica koronavirusa. Tokom rata 90-ih kao vojni hirurg spasao je hiljade života.

Svoja potresna svedočanstva o ratu i spasavanju života zabilježio je u memoarskoj prozi “Dnevnik ratnog hirurga”, po kojoj je snimljen dokumentarni film u produkciji RTRS.

Ko je dr Lazić?

Dr Miodrag Lazić rođen je u Beogradu 31. maja 1955. godine, gde je i završio osnovnu školu. Njegov otac, koji je bio oficir, dobio je premeštaj u Niš, a Lazić je u tom gradu završio gimnaziju, a zatim i studije medicine. Kao student, aktivno se bavio sportom, odbojkom i fudbalom. Specijalizaciju iz hirurgije završio je u 30-oj godini na Vojnomedincskoj akademijie u Beogradu i postao je jedan od najmlađih hirurga. Posle toga, godinu dana radio je u Vojnoj bolnici u Nišu, a onda je prešao na hiruršku kliniku Kliničkog centra, gde i danas radi.

Na poziv naroda Srpske Krajine, u julu 1991, otišao je kao hirurg dobrovoljac, i godinu dana radio je u ratnim bolnicama u Dvoru na Uni, u Glini i Kostajnici. Sa borcima učestvuje u prodoru koridora. U julu 1992. godine vraća se u Niš, porodici, deci – sinu Peđi i ćerki Nini od četiri godine.

Kao dobrovoljac u septembru 1992. godine otišao je na Pale u bolnicu Koran. Posle mesec dana kao šef hirurške ekipe, odlazi na Ilidžu i radi u ratnoj bolnici “Žica“ u Blažuju. Došao na mesec dana – ostao 40 meseci. Kao jedini hirurg za trbuh i grudni koš radio je skoro dve godine na prostoru najšireg ratišta Republike Srpske, odnosno u pet opština sa više od 100.000 stanovnika. Sa nekoliko hirurga, lekara opšte prakse i srednjeg medicinskog osoblja, primer je herojstva “ljudi u belom”. Sećanja iz rata zapisao je u knjizi “Dnevnik ratnog hirurga”, koju je objavio nakon rata.

Pored iscrpljujućeg rada i pisanja Dnevnika, uspeo je da napiše i 16 stručnih radova i učestvuje na tri velika međunarodna kongresa, na kojima njegovi radovi izazivaju veliku pažnju stručnjaka. Godine 1994. dobija zvanje primarijusa.

O dr Laziću snimljen je dokumentarni film “Dnevnik ratnog hirurga”, autora Siniše Grabeža u produkciji Televizije Republike Srpske.

Za njegov rad u Republici Srpskoj, patrijarh Pavle ga je odlikovao Ordenom Svetog Save. Nosilac je i niza drugih priznanja. Februara 1996. godine vratio se iz Sarajeva kući u Niš.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!