POPUŠTANJE MJERA U Italiji i Austriji od danas otvorene neke prodavnice

424

Pojedine evropske zemlje od danas popuštaju mjere uvedene u borbi protiv pandemije.

U Austriji je danas, na osnovu odluke vlade, poslije pozitivnog trenda u borbi protiv korona virusa 4.600 radnji dobilo dozvolu da otvori svoja vrata za kupce.

Radi se o prodavnicama građevinske i baštenske opreme, kao i malih radnji prostora do 400 kvadratata.

Otvaranje je omogućeno uz pridržavanje posebnih mjera, a to je ograničenje broja kupaca u prodavnici, kao i obavezno nošenje zaštitne maske I redovna dezinfekcija prostora.

U prodavnicama građevinske i baštenske opreme, koje ne spadaju u male radnje, postoji i obaveza korišćenja kolica za kupovinu, kako bi se održalo odstojanje od najmanje jednog metra, koje je propisano mjerama koje su I dalje na snazi.

Ko od trgovaca pusti previše kupaca u radnju, mora računati na novčanu kaznu u iznosu do 3.600 evra.

Supermarketi, apoteke, trafike, kao i drogerije radile su sve vrijeme, kako bi se obezbijedilo snabdjevanje građana.

U prvoj fazi postepenog popuštanja restrikcija sada su male radnje dobile mogućnost da otvore svoja vrata od 7.40 do 19 časova.

Takođe moći će da otvore automehaničarske ranje, kao i servisi za bicikla, zalagaonice, radnje za trgovinu plemenitim metalima.

Ekonomski stručnjaci, nakon ove mjere, vide pozitivan razvoj po privredu, jer je mjesec dana nemogućnosti da rade koštalo trgovinu prema Johanes Kepler univerziteta iz Linca najmanje između dvije do tri milijardi evra, a prema “Agenda Austria” čak I 6,7 mlijardi evra.

Istovremeno stupilo je na snagu i proširenje obaveze nošenja zaštitne maske, na sve prodavnice, javnom prevozu, kao I taksiju ili drugim vozilima koja komercijalno prevoze putnike.

Takođe omogućeno je i otvaranje saveznih parkova u Beču, koji čine 230 od ukupno oko 12.500 hektara javne zelene površine grada. Ispred svakog saveznog parka postavljena kontrola u cilju sprečavanja prevelikog broja građana, kako bi se sačuvala mogućnost održavanja razmaka od jednog metra između svakog posetioca.

Ukoliko prva faza postepenog popuštanja restrikcija ne bude negativno uticala na stopu rasta broja inficiranih, planirano je da od 2.maja otvore sve druge prodavnice, to jest I tržni centri.

I u Italiji, nakon višenedjeljne blokade zbog pandemije virusa KOVID-19 koji je u toj zemlji odnio život više od 20.000 ljudi, od danas počinju postepena otvaranja, uz oprečne stavove regionalnih lidera.

Od danas će, osim prehrambenim prodavnicama i apotekama, rad biti dozvoljen i prodavnicama poput knjižara i radnjama s dječijom garderobom.

U Italiji su restriktivne mjere kojima je ograničeno kretanje ljudi produžene do 3. maja, međutim prvi korak posle rimokatoličkog Vaskršnjeg ponedjeljka, 13. aprila, odnosi se na postepena poslovnih aktivnosti, a ta odluka naišla je na suprotstavljene stavove lidera pojedinih regiona.

 

Lideri Lombardije i Pijemonta, koji su među najteže pogođenim regionima virusom KOVID-19, su među onima koji su se usprotivili odluci italijanske vlade i u tim regionima će knjižare i papirnice i dalje biti zatvorene.

Prema novom pravilniku koji danas stupa na snagu u Venetu, građani su u obavezi da nose zaštitne maske i rukavice, ili da sa sobom imaju gel za dezinfekciju, van svog doma, dozvoljeno je bavljenje sportskim aktivnostima u neposrednoj blizini prebivališta.

U Venetu će takođe biti dozvoljeno obilježavanja Dana oslobođenja Italije, 25. aprila i Međunarodnog praznika rada, 1. maja – uz tradicionalni roštilj, ali isključivo na privatnom posjedu i sa članovima porodice, ne i prijateljima.

Ligurija je najavila postepena otvaranja koja se odnose, pored ostalog, na vrtlastvo, brodogradnju i manje građevinske radove, uz napomenu da “prvi mali koraci” zahtevaju veliku odgovornost i oprez.

U regionu Lacio knjižare će biti otvorene od 20. aprila kako bi se osigurale sve mjere bezbjednosti.

Više od 60 miliona građana Italije već više od mjesec dana je pod mjerama opšteg karantina koje su produžene do 3. maja, a očekuje se da će građani te zemlje imati veću slobodu kretanja od 4. maja pošto su restriktivne mjere doprinijele usporavanju virusa KOVID-19 u toj zemlji.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!