Promjena u fudbalu: Novo pravilo o igranju rukom

427

Međunarodni odbor fudbalskog saveza objavio je nova pravila fudbalske igre koja će stupiti na snagu sljedeće sezone. Najveća promjena je kod igranja rukom napadača.

“Nenamjerna igra rukom napadača sankcioniraće se samo ako je taj potez odmah doveo do postizanja pogotka ili dovede saigrača u direktnu priliku za postizanje pogotka. U svim ostalim situacijama se to neće suditi”, navedeno je u saopštenju IFAB-a i poručeno sudijam da ruka prestaje tamo gdje počinje pazuh.

Poručeno je i kako je nedopustivo da se glavne sudije ništa ne pitaju oko VAR situacija. Takvo je pravilo u Engleskoj gdje o spornim situacijama odlučuju samo sudije iz VAR sobe.

“Sudija iz VAR sobe može samo sugerisati odluku sudiji, ali sudija donosi konačnu odluku i on treba pregledati snimak uz teren ako je u pitanju sporna situacija.”

Razmatrala se i promjena pravila ofsajdu.

“Osnovna filozofija ofsajda je želja da se potakne napadački fudbal i postizanje golova. Pravilo o ofsajdu treba analizirati i potencijalno predložiti promjenu ovog pravila”, poruka je IFAB-a.

To znači da će se vjerovatno prihvatiti ideja Arsenea Vengera, šefa Fifinog globalnog razvoja.

Venger želi ukinuti to pravilo jer se golovi poništavaju zbog milimetarskog ofsajda. Njegova ideja je da se ofsajd neće dosuditi ako je samo jedan dio tijela kojim se može postići gol u ravnini s predzadnjim igračem, nezavisno o tome ako su ostali dijelovi tijela napadača ispred.

Igrač će biti u ofsajdu tek kad je cijelo njegovo tijelo ispred predzadnjeg igrača ekipe koja se brani. Time Venger želi osigurati prednost napadačima i napadačkom fudbalu.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!