Vlada upućuje predsjednici još dvije uredbe sa zakonskom snagom

534
Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da je Vlada danas donijela prijedloge dvije uredbe sa zakonskom snagom koje će uputiti predsjednici Srpske Željki Cvijanović na usvajanje.

Prijedlogom uredbe sa zakonskom snagom o odlaganju podnošenja poreskih prijava po završnom računu za poreske obveznike, rok za podnošenje prijava se produžava do 30. aprila, rekla je ona.

Ovom uredbom su objedinjene ranije donesene odluke, tako da se ostale odredbe odnose na događanje plaćanja taksi i poreskih obaveza.

Vidovićeva je dodala da se odgađaju rokovi za plaćanje određenih poreskih obaveza, poput poreza na dobit čiji je rok bio 31. mart, a odgađa se do 30. juna.

Ona je navela da oni koji ne budu mogli da ispoštuju i ovaj rok mogu da se obrate Poreskoj upravi Republike Srpske i da u ratama plaćaju ove obaveze do kraja godine.

Vidovićeva je rekla da je Vlada predložila da se plaćanje prve rate poreza na nepokretnosti odgodi za 30. septembar, a druge za 31. decembar.

Naglasila je da će do kraja naredne sedmice biti isplaćeni porezi i doprinosi za privredne subjekte koji su isplatili neto platu radnicima za mart.

– Samostalni privrednici koji nisu radili u drugoj polovini marta zbog zabrane rada dužni su da radnicima isplate neto platu za mart, a porezi i doprinosi će biti plaćeni iz Fonda solidarnosti – istakla je Vidovićeva.

Takođe, Vlada će uplatiti iznos minimalne plate i poreze i doprinose za april za zaposlene u djelatnostima u kojima je obustavljen rad.

Vidovićeva je navela da je godišnji paušalni porez za male privrednike smanjen sa 600 na 240 KM.

Druga uredba se odnosi na priređivače igara na sreću, koji nisu obavezni da plaćaju paušal na aparate za period u kojem ne rade.

Kada je riječ o isplati penzija, Vidovićeva je rekla da je Ministarstvo finansija doznačilo Poštama Srpske iznos potreban za isplatu penzija i da Pošte već danas mogu započeti isplatu.

 

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!