Samo su kineski milijarderi uspjeli da očuvaju bogatstvo usred krize sa koronom

451

Istraživački institut Hurun objavio je izvještaj o dvomjesečnom uticaju virusa korona na ukupno bogatstvo 100 najbogatijih ljudi. Glavni dobitnici su Kinezi.

Prva dva mjeseca pandemije su izbrisala svo bogatstvo stvoreno u protekle dvije i po godine, stoji u zaključcima direktora instituta Ruperta Hudžvorfa.

– Bogatstvo najbogatijih 100 ljudi na svijetu je palo 12,6 posto ili 408 milijardi američkih dolara tj. u prosjeku 75 miliona dolara dnevno – naveo je direktor tog instituta prenosi portal Seebiz.

Relativni pobjednik prva dva mjeseca krize zbog virusa je Kina, čija se tržište bolje održalo od američkog i evropskog. Hudžvorf, poznatiji po kineskom imenu Hurun, ističe kako je prije krize svijet imao 2.816 milijardera, dok se već martu ovaj broj smanjio za 20 posto.

U svjetskom topu 100, samo je devet milijardera vidjelo porast svog bogatstva, svi iz Kine.

Najviše je, za 3,5 milijardi američkih dolara profitirao Erik Јuan Ženg s video konferencijskom platformom Zum. Za tri milijarde su profitirali supružnici Kvin Јinglin i Kvian Јing, proizvođači svinjetine Mujuan. Aleks Xu Hang, proizvođač ventilatora i druge medicinske elektroničke opreme, je zaradio 2,8 milijardi američkih dolara. Vlasnik poljoprivrednog i stočarsko proizvodnog diva Nju Houp, Liu Јonghao je zaradio 2,5 milijardi američkih dolara, jednako kao i proizvođač plastike Haitian, Pang Kang.

Najbogatiji kineski dvojac su i dalje Džek Ma, osnivač Alibabe, te Poni Ma, CEO Tencenta. Kina je dodala šest novih milijardera na listu najbogatijih, dok je Indija izgubila trojicu, a SAD dvojicu. Džef Bezos je i dalje najbogatiji na listi sa 131 milijardom dolara, uz pad od devet milijardi.

Najveći gubitnik je Bernar Arno, vlasnik luksuznih brandova LVMH, koji je izgubio 30 milijardi dolara. Mukeš Ambani, vlasnik Indijskog Relajnsa, je izgubio 19, jedanko kao i vodeći američki investitor Voren Bufet. Bil Gejts iz Mikrosofta je izgubio 15 milijardi, Mark Zakerberg iz Fejsebuka 13 milijardi, a Guglov dvojac Pejdž i Brin po 13 i 12,5 milijardi dolara.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!