Italija na putu ka drugoj fazi i olakšavanju restrikcija

543

U Italiji, na početku pete nedelje opšteg karantina, stručnjaci ocjenjuju da virus Kovid-19 usporava pošto pada broj novooboljelih, kao i broj pacijenata na intenzivnoj njezi, a italijanska vlada se priprema za “drugu fazu” i postepeni izlazak iz blokade kroz strateški plan u pet tačaka.

Italija je jedna od najteže pogođenih zemalja pandemijom virusa Kovid-19, a stroge mjere opšteg karantina uz pojačanu kontrolu građana u biće na snazi barem do 13. aprila, a danas popodne biće održana video konferencija italijanske vlade i stručnjaka o olakšavanju restrikcija.

Plan u pet tačaka za postepeno vraćanje Italije u normalu predstavio je italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca, a društveno distanciranje “na svim nivoima” i dalje će biti glavno pravilo – držanje bezbjedne međusobne razdaljine i korišćenje zaštitne maske za odlazak u kupovinu namirnica, ali i na poslu.

Biće uspostavljene takozvane Kovid bolnice koje će nastaviti sa radom čak i kada zdravstvena kriza prođe, sve do distribucije vakcine jer se “ne može isključiti drugi talas virusa”, a druge bolnice da se rasterete.

U okviru programa je i jačanje zdravstvene mreže, a ta mjera podrazumijeva da pacijent pozitivan na Kovid-19 uz pomoć tima specijalista prolazi kroz proces liječenja i njege, potencijalni pozitivni slučajevi biće identifikovani, a njihovim bliskim kontaktima biće naređena samoizolacija. Posebna pažnja biće posvećena domovima za stara lica.

Ističe se da je važno pitanje pravilne upotrebe seroloških i molekularnih testova, uz mogućnost pouzdanog testa krvi na antitela kojim bi se utvrdilo ko je već preležao virus.

Posljednja tačka programa predviđa digitalnu strategiju i upotrebu tehnologije za pomoć u pandemiji, kao na primjer pronalaženje bliskih kontakta onih koji su pozitivni na Kovid-19 i nadgledanje zdravstvenog stanja pacijenata u karantinu putem aplikacija.

Italijanski zvaničnici i dalje pozivaju građane da ostanu u svojim domovima kako bi spriječili širenje virusa i izbjegli stvaranje novih žarišta, dok se ne steknu uslovi za ukidanje blokade u zemlji.

Zamjenik italijanskog ministra zdravlja Pijerpaolo Sileri ocijenio je da je prvi talas olakšavanja restrikcija moguć narednih nekoliko nedelja.

“Za nekoliko nedjelja možda će biti moguć izlazak, uz predostrožnost, sa maskama, možda čak i prije početka maja”, rekao je Sileri za radio Rai Radio1.

U Italiji je virus Kovid-19 odnio više od 15.000 života, što je skoro četvrtina broja umrlih u svijetu od tog virusa.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!