Mazda nagrađena za dizajn dva nova modela

517

Mazde CX-30 i MX-30 osvojile su ovogodišnju Red Dot nagradu za dizajn.

Kompaktni SUV CX-30 i prvi Mazdin potpuno električni automobil, MX-30, pridružuju se listi ranije nagrađenih Mazdinih modela dizajniranih u skladu sa filozofijom “Kodo: Duša pokreta”.

Mazda CX-30 je drugi Mazdin model oblikovan evoluiranim Kodo dizajnom – jedinstvenim stilskim pristupom čiji se korijeni nalaze u tradicionalnoj japanskoj estetici.

U Mazdi kažu da je oblikovanje svakog elementa prema principu “manje je više” rezultiralo čistim površinama na CX-30 i donijelo potpuno originalan izgled u segment kompaktnih SUV vozila. “Japanski majstori su uvijek cijenili jednostavnost i čistoću oblika”, kaže Jo Stenuit, Mazdin evropski direktor dizajna.

“Takav pristup je nadahnuo naše dizajnere da uklone suvišne elemente i stvore nešto dinamično, a opet elegantno, suzdržanog izgleda, ali životno. Ovako mi doživljavamo japansku estetiku – senzibilitet koji stvara automobile koji vam pokreću emocije”.

Kada je riječ o drugom nagrađenom modelu, električnoj Mazdi MX-30, iako zadržava oblike Kodo dizajna, njen stil predstavlja istraživanje modernije estetike koja se usredsređuje na futurističke vrijednosti i novi stil života koji polako nastaje.

“Ovaj novi pristup rezultirao je originalnim dizajnom koji donosi proširenje izražajnog Kodo dizajna”, objašnjava glavni dizajner Mazde MX-30 Youichi Matsuda.

“Kako započinjemo period velikih promjena, želimo da Mazda MX-30 pokaže ljudima da naši automobili i dalje mogu da pružaju užitak vožnje.”

Najnovija priznanja su, redom, osma i deveta “Red Dot” nagrada za Mazdine Kodo modele nakon nagrada za Mazdu3 (2019.), MX-5 RF (2017.), MX-5, CX-3 i Mazdu2 (jesen 2015.), kao i prethodne generacije Mazde3 (2014.) i Mazde6 (2013. godine).

Pokrenuto 1955. godine, “Red Dot” je jedno od najvećih svjetskih takmičenja u dizajnu. Pobjednici u oblikovanju proizvoda ove godine su odabrani među 48 kategorija, uključujući automobile i motocikle.

(B92)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!