Stiže 7.000 testova, uskoro i 40 respiratora

488
Šef Delegacije EU u BiH Јohan Zatler izjavio je da će u BiH sutra stići 7.000 testova za virus korona, te da će u naredne dvije sedmice stići i 40 respiratora.
Virus korona (Ilustracija RTRS) -

Virus korona (Ilustracija RTRS)

Zatler je pojasnio da je riječ je o prvom dijelu pomoći u okviru koje će BiH dobiti 80 respiratora i veći broj testova.

– Sedam miliona evra obezbijeđeno je za medicinsku pomoć BiH. Ono što je bitno jeste da imamo saglasnost od Brisela da BiH učestvuje u zajedničkim nabavkama medicinske opreme sa ostatkom EU. To će omogućiti ovoj zemlji da zajedno sa članicama EU povoljnije, jeftinije i brže nabavlja opremu i lijekove – rekao je Zatler za N1.

Osim sedam miliona evra, Zatler je podsjetio da će biti obezbijeđeno još 70 miliona evra kroz bespovratna sredstva za spas preduzeća iz sektora transporta i uslužnih djelatnosti koji su najugroženiji.

– Pored spasavanja života moramo spasiti i egzistenciju. Puno ljudi je preko noći ostalo bez posla. To će biti dostupno u narednim sedmicama. Ako ćete pomagati za tri, četiri ili osam mjeseci, tih radnih mjesta neće biti. Vrlo je važno da zajedno s vlastima obezbijedimo zajednički program podrške – naglasio je Zatler.

Zatler je ocijenio da se BiH, za sada, dobro bori sa epidemijom, ali da je to tek početak, upozorivši da je potrebno nastaviti zajednički rad i snažnija koordinacija kantona, entiteta i nivoa BiH.

– Ovo do sada se pokazalo uspješnim, ali moramo to uraditi i u drugim sektorima. Potrebno je imati ista rješenja u oba entiteta, to bi bila uspješna formula – istakao je Zatler.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku najvažnije je povećati broj testiranja, čiji je broj do sada bio relativno nizak.

Na pitanje kakve su šanse BiH da dobije zeleno svjetlo za početak pregovora o pristupanju EU, Zatler je rekao da je sve u rukama vlasti u BiH koji što prije trebaju riješiti 14 ključnih prioriteta kako bi napredovali.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!