Krenula proizvodnja zaštitnih vizira uz pomoć 3D štampača

538

Izrada zaštitnih maski, odnosno vizira za medicinsko osoblje koje je na “prvoj liniji” u borbi sa virusom korona u Srpskoj, uz pomoć 3D štampača, na banjalučkom Prirodno-matematičkom fakulteta krenula je od jutros, objavio je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđan Rajčević.

Po njegovim riječima, štampači rade punom parom i već su proizvedene prve maske, a do kraja dana očekuje se da u funkciji bude još printera.

Šef Katedre za računarstvo i informatiku profesor dr Dragan Matić ističe za Srpskainfo da su danas u STEM laboratoriji fakulteta krenuli u paralelnu proizvodnju maski na tri štampača, po prototipu koju je napravljen u ovoj laboratoriji.

– Kada su čuli za našu inicijativu, svoje 3D štampače su nam ustupili i dostavili Gimnazija “Filip Višnjić” u Bijeljini i Osnovna škola “Sveti Sava” u Doboju. Oni imaju po jedan štampač koji su dobili u okviru istog projekta “Enable”, u sklopu kojeg smo i mi dobili naš štampač, kao donaciju. Sada svi ti štampači rade kod nas u STEM laboratoriji i radi se paralelna proizvodnja na više mašina istovremeno – objašnjava Matić.

Očekuje se da će ih uskoro u funkciji biti i više.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!