U subotu sjednica NS RS, uvodimo vanredno stanje

643

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, rekao je da će u subotu biti održana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti uvedeno vanredno stanje.

Dodik je rekao da je Republika Srpska među prvima u okruženju na vrijeme počela sa provođenjem mjera ali da se epidemija i dalje širi.

“Mislim da ljudi još nisu shvatili situaciju. Mi ćemo u subotu imati sjednicu Parlamenta i uvesti vanredno stanje”, rekao je Dodik.

Takođe, naglasio je da mjere koje je Republika Srpska uvela mogu da daju rezultat, ali ako ih svi poštuju, te da će svi oni koji dođu morati biti u karantinu.

“osnovna stvar je sada da jurimo one koji su imali kontakt sa zaraženima da ih testiramo”, naveo je Dodik.

Istakao je da će svi kod kojih je utvđena infekcija biti mješteni na posebne prostore, upravo zbog neodgovornih pojedinaca, ali da je potrebna još veća podrška stanovništva.

Rekao je i da imaju spjehe u nabavci respiratora i u cijeom svijetu je jurnjava za njima, te danonoćno rade da stignu sve što mogu, da ne učine nijedan propust.

“Mislimo da FBiH kasni sa tim i da će nam predstavljati potencijalno mjesto širenja epidemije i vidjećemo koje ćemo mjere pokretati u tom smjeru. Dok smo mi uvodili mjere oni su spavali na početku”, rekao je Dodik.

Omogućiti isplatu plata u aprilu

Kada je riječ o privredi, Dodik je rekao da su značajno pogođeni ugostiteljstvo i turizam te da su preduzete mjere koje će omogućiti isplatu plata u aprilu za one koji su najviše pogođeni te da je učinjeno sve da se sačuvaju radna mjesta.

“Činimo sve da fomriramo Fond za pomoć privredi koji će činiti sredstva i od međunaordnih insitutijca ali biće i određenih relokacija. Veoma će teške posljedice biti po privredu i u narednih par dana donijećemo mjere koje će se odnositi za april”, rekao je Dodik dodajući da vjeruju da se u fond može prikupiti 500 miliona KM.

Dodik je najavio da je njihova obaveza da se očuvaju radna mjesta i da će se učiniti sve da se smanji pritisak na privredu, uključujući i odgodu kredita.

“Moraćemo svjesno da idemo u deficite. Vanredno stanje će omogućiti i izmjene zakona o dugu i vjerujem da će se narednim danima imati set mjera koji će tretirati april i maj, a onda ćemo vidjeti kao ići dalje. Apelujem na poslodavce da ne otpuštaju radnike”, rekao je Dodik dodajući da će se pokušati da se obezbjedti minimalna plata radnicima.

Podvukao je da nije spreman da “pomažem onima koji otpuste radnike”.

“Možemo se dogovoriti da se jedan dio radnika vodi kao neplaćeno, a da ih mi plaćamo”, naveo je Dodik.

 

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!