Evropa kao žarište Covid-19: Države slijede italijanski model

424

Više desetina miliona Evropljana suočilo se sa drastičnim mjerama u jeku pandemije pošto je Evropa postala žarište korona virusa, a države poput Španije i Francuske uvele su ograničenja po ugledu na Italiju u borbi s korona virusom.

Italija je prva evropska država koja je uvela mjere karantina u cijeloj zemlji u cilju sprečavanja širenja virusa Covid-19, a italijanski zvaničnici su saglasni da iskustvo te zemlje u cilju spasavanja života svojih građana može biti korisno drugim državama.

“Vlada i Ministarstvo spoljnih poslova rade i danju i noću na rukovođenju ovom krizom i sada je opštepoznato u svijetu da postoji ”italijanski model”, na koji se pozivaju čelnici država kao što je (predsjednik Francuske Emanuel) Makron”, rekao je danas šef italijanske diplomatije Luiđi Di Majo, ocijenivši da “italijanski pristup spasava živote”.

U Italiji je potvrđeno više od 23.000 slučajeva korona virusa, a od posljedica virusa umrlo je više od 2.000 ljudi. Najstarija žrtva virusa imala je 95 godina, a najmlađa 39.

Policija kontroliše ulice i kretanje građana kojima nije dozvoljeno da idu u grupama.

Sve radnje koje ne spadaju u neophodne, kao što su prehrambene prodavnice i apoteke, su zatvorene, a iz jednog domaćinstva u nabavku može otići samo jedna osoba.

Prodavci u prodavnicama i na pijacama koriste zaštitne maske i rukavice za jednokratnu upotrebu, a u malim lokalnim radnjama ulazi jedan po jedan kupac, dok ostali čekaju svoj red na udaljenosti od barem jednog metra.

Italijani su ozbiljno shvatili mjere koje je uvela vlada njihove zemlje i ulice koje su uobičajeno bučne i pune ljudi, sada su puste.

Policija kontroliše željezničke stanice jer je kretanje građana dozvoljeno iz poslovnih i zdravstvenih razloga, uz poseban formular i obrazloženje razloga napuštanja mjesta prebivališta.

Gradski prevoz funkcioniše, mada su autobusi uglavnom prazni.

Oko 10 odsto pacijenata zaraženih virusom Covid-19 nalazi se na intenzivnoj njezi, kazao je šef italijanske CIvilne zaštite Angelo Boreli.

Lombardiji, žarištu epidemije korona virusa u Italiji, nedostaju kreveti u bolnicama i zaštitne maske, i na ivici je kapaciteta.

Zdravstvene ustanove nastoje da prošire kapacitete pošto na intenzivnoj njezi nedostaje kreveta za zaražene korona virusom.

Jedan od najbogatijih građana Italije, biznismen i bivši italijanski premijer, Silvio Berluskoni uručio je novčanu pomoć Lombardiji u iznosu od 10 miliona evra za izgradnju jedinice intenzivne njege sa 400 kreveta, saopštila je danas njegova stranka Napred Italijo (Forza Italia).

Čuvene znamenitosti i trgove u Italiji poput rimskog Koloseuma i Trga Svetog Marka u Veneciji, koje su do nedavno vrvile od turista, nije moguće posjetiti zbog privremenih mjera u cilju sprečavanja širenja virusa, ali ih je moguće gledati putem interneta zahvaljujući kamerama.

Italiju, koja se tokom prethodnih pet godina suočila sa razarajućim zemljotresom, nekoliko poplava i urušavanjem mosta, pogodila je nova kriza.

Ekonomisti ocjenjuju da se Italija “za sada drži”, ali da mnoge grane poput turizma, ali i mala preduzeća i radnje već osjećaju ekonomske posljedice epidemije korona virusa u Italiji.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!