Od sutra kreće nastava na TV za osnovce u Srpskoj

645

Nastava na daljinu, televizijskim prenosom, za učenike od prvog do devetog razreda osnovnih škola u Republici Srpskoj, počeće sutra, saopštilo je Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

Nastava će biti organizovana u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom i Radio-televizijom Republike Srspske.

– Osnovni cilj organizovanja ovog vida nastave za učenike osnovne škole, pored brige za zdravlje i bezbjednost naših učenika, jeste namjera da preduzmemo sve što je u našim mogućnostima da osiguramo učenicima određeni kontinuitet u učenju i radu i na taj način im pomognemo da lakše prebrode prekid nastave, te da budu što spremniji za njen nastavak kada dođe vrijeme za to – navode iz Ministarstva.

Za učenike prve i druge trijade, odnosno od prvog do petog razreda nastava na daljinu biće emitovana u trajanju od tri časa dnevno, sa početkom u 9.10 časova ujutro, svakim radnim danom, a prema prethodno utvrđenom rasporedu po predmetima i razredima.

Predmetna nastava od šestog do devetog razreda biće emitovana u terminu od 12.30 časova, prema prethodno utvrđenom rasporedu za svaki predmet.

Ovim vidom nastave neće biti obuhvaćni nastavni predmeti fizičko vaspitanje, likovna kultura, muzička kultura i demokratija i ljudska prava, naglašavaju iz Ministarstva.

– Ovaj vid nastave će podrazumijevati davanje osnovnih smjernica i instrukcija za savladavanje gradiva prema važećim nastavnim planovima i programima za svaki pojedinačni predmet, te zadatke za samostalno rješavanje i primjere korisne za proces učenja – kažu iz ministarstva.

Osim toga, svi snimljeni nastavni sadržaji biće stalno dostupni na zvaničnoj veb-stranici RTRS (www.rtrs.tv), što znači da će biti dostupni učenicima koji propuste njihovo emitovanje u redovnim terminima od 9.10 časova, odnosno od 12.30 časova.

U toku je i priprema drugih vidova komunikacije i interakcije učenika sa nastavnicima razredne i predmetne nastave, a s ciljem pomoći učenicima i što lakšeg i djelotvornijeg prevazilaženja situacije u kojoj nije moguće oranizovati redovan vaspitno-obrazovni proces.

– O ovim i drugim važnim pojedinostima koji će pratiti ovaj vid nastave, sve škole kao i cjeloukupna javnost biće blagovremeno informisani, kako putem javnog radio-televizijskog sistema tako i putem drugih elektronskih medija – navode iz Ministarstva.

Za srednjoškolce će nadoknada nastave biti organizovana “u skladu sa mogućnostima i okolnostima koje diktira aktuelna situacija u vezi sa pojavom i širenjem korona virusa u RS”, dodaju nadležni.

– Svakako ćemo nastojati da nadoknadu uspostavimo na najbolji mogući način, vodeći računa o kvalitetu nastave, važnosti kontinuiteta u sticanju znanja i vještina putem redovnog vaspitno-obrazovnog procesa i ishoga učenja – kažu u ovom trenutku u Ministarstvu prosvjete RS.

Raspored izvođenja nastave po razredima

Foto: Vlada RS/Screenshot

Raspored izvođenja nastave u razrednoj nastavi

Foto: Vlada RS/Screenshot

Raspored izvođenja nastave u predmetnoj nastavi po nastavnim predmetima

  • Šesti razred, nastava traje od 12:30-12:50

Foto: Vlada RS/Screenshot

  • Sedmi razred, nastava traje od 12:50-13:15

Foto: Vlada RS/Screenshot

  • Osmi razred, nastava traje od 13:15-13:40

Foto: Vlada RS/Screenshot

  • Deveti razred, nastava traje od 13:40 -14:10
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!