16.7 C
Banja Luka
Četvrtak, Mart 28, 2024
Naslovnica Novosti Procurjeli rentdgenski snimci oboljelih od korone : Bijele sjenke na plućima dovele...

Procurjeli rentdgenski snimci oboljelih od korone : Bijele sjenke na plućima dovele do jakih upala

608

Rendgenski i snimci sa CT skenera, od kojih neki pripadaju 44-godišnjem Kinezu koji je preminuo od korona virusa, pokazuju kakve je posljedice infekcija imala na pluća.

Rentdgenski i snimci sa CT skenera, od kojih neki pripadaju 44-godišnjem Kinezu koji je preminuo od korona virusa, pokazuju kakve je posl.edice infekcija imala na pluća pacijenata.

Na snimcima se vide bijele, razgranate sjenke u donjim uglovima pluća, što ukazuje na ono nešto što radiolozi zovu “neprovidno staklo” – djelimično ispunjene vazdušne prostore. Takve abnormalnosti slične su onima pronađenim kod pacijenata koji su imali SARS ili MERS, piše “Dejli mejl”.

Rentdgenski snimak 44-godišnjeg čoveka koji je umro od korona virusa jasno pokazuju takvu abnormalnost. Preminuli je radio na pijaci morske hrane u Vuhanu, za koju se smatra da je epicentar novog virusa.

Na snimcima se vidi kako je tečnost u vazdušnim prostorima njegovih pluća postala izraženija tokom vremena, što se vidi poređenje slika (A-F). Preminuli Kinez je primljen u bolnicu 25. decembra prošle godine, nakon što je trpeo kašalj i groznicu skoro dve nedelje. Dijagnostikovali su mu upalu pluća i akutni respiratorni distres sindrom (ARDS). Uprkos tretmanu, čovek je umro nedelju dana kasnije.

Snimci CT skenera 54-godišnje žene koja je dobila virus nakon putovanja u Vuhan pokazuju delimično ispunjene vazdušne prostore. Ženi je dijagnostikovana teška upala pluća uzrokovana virusom, a imala je simptome kašlja, groznice, umora i kongestije grudnog koša. Ljekari su joj davali kiseonik i antibiotike.

Drugi snimak, 45-godišnje žene iz Sičuana koja je bila pozitivna na virus po povratku iz Japana, takođe pokazuje bijele senke.
Uobičajen način za identifikovanje korona virusa je uzimanje uzorka iz pljuvačke ili sluzi iz nosa ili usta, ili alternativno testiranje šlajma koji proizvode. Ipak, ukazuje “Dejli mejl”, test je efikasan samo kad pacijent pokazuje simptome.

Svetska zdravstvena organizacija je zvanično proglasila pandemiju Kovida-19, nakon što je broj zaraženih premašio 112.000, a smrtnih slučajeva skoro 4.500. Prema današnjim podacima sa sajta Worldofmeters.info, oboljelih u svijetu ima skoro 137.000, smrtnih slučajeva više od 5.000, a oporavljenih preko 70.000.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!