Pobjegnite U PRIRODU, izletišta oko Banjaluke oaza su mira

1860

Šibovi

Brdo Šibovi se nalazi na jugozapadnoj strani grada. Osim odmora i razonode, u prirodnom okruženju na raspolaganju su uređena mjesta za piknik, kao i nekoliko pješačkih staza koje vode od planinarskog doma do znamenitih lokacija u okruženju. Jedno od najljepših banjalučkih izletišta iz prošlih vremena, samo 3 km od centra grada, Šibovi, ove godine konačno je otrgnuto je od zaborava i to zaslugom grupe entuzijasta, članova Planinarskog društva Kozara. Nekoliko je načina da dođete do doma, bilo cestom ili uređenim stazama, najčešće se pješači od Buk-a uz Suturliju po obilježenoj stazi do Planinarskog doma Šibovi , koje se inače nalazi  na zelenoj stazi Via Dinarike.

Trešnjik

Najpoznatije banjalučko izletište koje se nalazi na Šehitlucima (Banj brdu), odmah iznad motela, i do koga vodi asfaltirani put na kojem je u posljednjih nekoliko godina zabranjen saobraćaj motornih vozila.

Izletište je bogato šumom, izvorima vode za piće, uređenim stazama za šetnju i mjestima za piknik.

Obala Vrbasa

Vrbas je stvorio fantastičan kanjon u kojem se nalazi niz prirodnih rijetkosti. Brzaci, slapovi, bukovi, plaže, okolne stijene, te bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta čine ovaj predio posebnim.

Krupa na Vrbasu

Jedno od omiljenih izletišta stanovnika Banjaluke. Zanimljivo je po prirodnim i kulturnim vrijednostima, a neodoljivim ga čine slapovi, mlinovi, Strikina pećina, manastir sv. Ilije iz 1289. godine, crkva brvnara iz 16. vijeka, te srednjovjekovni grad Greben.

Delibašino selo ili naselje poznatije kao Trapisti

Mjesto na kome se mogu pratiti začeci banjalučke industrije, koji su vezani za dolazak trapista na ovo područje 1869. godine. U Delibašinom Selu možete posjetiti trapistički samostan, “Banjalučku pivaru” i pivnicu “Zlatna krigla”, zoo-park, staru hidrocentralu, kao i trapiske park-šume koje predstavljaju pravu oazu nadomak grada pogodnu za odmor i rekreaciju.

Ljubačevo

Prvo autohtono etno selo-muzej “Ljubačka dolina” otvoreno je nedavno u ljubačevskom domaćinstvu vlasnika Nedeljka Brankovića. Etno selo čine kuće, ambari za žito, mlječar, vajati, zgrade za spavanje i drugi – ukupno blizu 30 objekata, a svi su autentični i preneseni sa različitih lokacija, iz sela Kola, Krmina, Javorani i Ljubačevo.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!