Jesu li električni automobili ekonomičniji od konkurencije?

592

Volkswagen ID3 je automobil koji dokazuje da su troškovi vozača električnih vozila jednaki, a u pojedinim slučajevima niži od cijene korišćenja automobila sa unutrašnjim sagorjevanjem.

Brzina kojom klimatske promjene utiču na planetu, navela je moderno čovječanstvo da razmišlja o kupovini električnih automobila.

ID.3 je električno vozilo koje pokazuje da vožnja bez štetnih gasova postaje atraktivna i dostupna većem broju vozača. Ova tvrdnja se prije svega odnosi na kupovinu, korišćenje i dalju prodaju modela. Da li prelazak na novu tehnologiju pored ekoloških pogodnosti donosi finansijski benefit vlasniku?

Posljednjih godina na tržištu električnih automobila došlo je do pada cijena većeg broja modela. Glavni razlozi su smanjenje troškova punjenja i održavanja baterije, efikasna proizvodnja, subvencije države i činjenica da je struja jeftinija od naftnih derivata.

Ovo su najvažniji detalji koji mogu biti presudni kada je reč o kupovini električnog automobila:   Kupovina

U Njemačkoj će se od ljeta 2020. godine električni modeli ID.3 prodavati po jeftinijoj cijeni u odnosu na e-Golf. Model se prodavao po cijeni od 36.900 evra uz WLTP domet od 231 kilometar. Za razliku od e-Golfa, ID.3 “Pure” biće dostupan po cijeni manjoj od 30.000 evra sa dometom od 330 kilometara, dakle oko 100 kilometara više.

ID.3 “Pro” ima domet od 420 kilometara, a cijena manja od 35.000 evra i dalje je niža u poređenju sa e-Golfom. Visoka ekonomičnost rezultat je primjene modularnih platformi elektičnog pogona i razvoja tehnologije baterija.

Ekološki bonus koji se u Njemačkoj nudi od februara 2020. godine donosi nove uštede. Električni modeli koji ne prelaze cijenu od 47.600 evra (bruto) subvencionisani su sa 6.570 evra (bruto). Za osnovne modele od 77.600 evra (bruto) država nudi nižu subvenciju od 5.570 evra (bruto)

Tekući troškovi

ID.3 se može pohvaliti ovim prednostima: mjesečni troškovi električne energije su za oko 40 evra niži od troškova goriva za benzince ili dizelaše.

Iako su troškovi korišćenja električnih automobila veći (optimalni domet postiže se samo skupljim gumama sa optimizovanom količinom trenja), nadoknađuju se nižim troškovima osiguranja, poreza na auto i održavanja. ID.3 ne zahtijeva zamenu ulja, a poželjno je posjetiti servis na svake dvije godine – bez obzira na kilometražu.

U prošlosti su električni automobili imali manje stabilnu vrijednost od vozila sa unutrašnji sagorjevanjem. To je djelimično posljedica manjeg broja električnih vozila na tržištu u razvoju, ali i promjenama tehnologije baterija. Sa novom generacijom električnih automobila dolazi do promjena na ovom polju. Potražnja za polovnim električnim vozilima svakodnevno raste i taj trend će se nastaviti u godinama koje slijede.

Domet i kapacitet punjenja ID.3 zadovoljava potrebe mnogih kupaca, a tehnologija u izradi baterija razvijaće se sporije u bliskoj budućnosti. Zato će razlika između novih i polovnih električnih automobila biti manja. Osmogodišnja garancija baterije (160.000 kilometara) nudi dodatnu sigurnost, piše Volkswagen.

Stručnjaci predviđaju da će ostale prednosti ID.3 biti u rangu prednostima njegovih konkurenata koji koriste naftne derivate.

Ukupni trošak vlasnika

Bilans troškova nabavke i tekućih izdataka ide na ruku ID.3. Sve zavisi od modela sa kojim se poredi, a nekada su troškovi znatno niži od onih koji imaju vlasnici automobila sa unutrašnjim sagorjevanjem. Jedan od glavnih razloga su subvencije države, ali će na duži rok električna vozila biti isplatljivija i bez stimulacije kupaca.

(Telegraf Biznis)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!