ŠAMAR KURTIJU SAD uvele ekonomske sankcije, Priština ostaje bez 200 MILIONA DOLARA

406

Rečeno i, po prvi put učinjeno – Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele su ekonomske sankcije Prištini koje će je do daljnjeg koštati 200 miliona dolara.

Upravo toliko su “teška” tri projekta koja finansira američka “Milenijum Čalendž Korporejšn” (MCC), američka agencija za inostranu pomoć koja pomaže u vođenju borbe protiv globalnog siromaštva, piše Blic.

Ovo je ujedno i prva američka mjera koja je pogodila Kosovo, i to zbog upornog odbijanja tamošnjih vlasti da ukinu takse uvedene na srpsku i robu iz BiH.

Iako ih je prije oko 15 mjeseci uveo bivši premijer Ramuš Haradinaj, a svi ostali, što pozicija što opozicija uglavnom podržali, njegov nasljednik Aljbin Kurti nije te sreće.

Njemu se, iako je kao pomirljiv gest ponudio djelimično ukidanje taksi od 15. marta, fotelja ipak “drma”, jer njegovom odlukom nisu zadovoljne prije svega SAD, koje su u tom nezadovoljstvu, i naravno u strahu od gubitka podrške, podržali ponovo gotovo svi, i pozicija i opozicija.

Na njegovu najavu da takse ukine samo na neke proizvode od 15. marta, a od 1. aprila na sve, i to ukoliko Srbija prestane sa kampanjom povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti, Amerika je jasno poručila – ne može tako, ukinite sve, a ako to ne učinite, biće posljedica.

“Stop” za razvoj energetike

I zaista, prva od njih se i desila u vidu uskraćivanja finansijske pomoći, i to preko MCC, agencije koju je američki Kongres osnovao još 2004. godine.

Kosovo aranžman sa ovom organizacijom ima od pre nekoliko godina, sa kojom su u nekoliko navrata potpisivani ugovori o pomoći za unaprjeđenje raznih životnih oblasti. U ovom slučaju, sankcijama je “pogođen” je energetski sektor.

Ako su prenijeli prištinski mediji, i na osnovu informacija (prepiske MCC) do koje je došao biznis portal “InFocus”, u agendi ove kompanije bilo je planirano mjesecima unaprijed da se juče započne sa investicijama na Kosovu u tri projekta koja su fokusirana na energetski sektor, posebno na kosovski elektroenergetski sistem.

Njihov cilj je bio energetska stabilnost i investicije u proizvodnju kako bi se stvorio “energetski balans Kosova sa Evropom”.

Trampovi saradnici ne odustaju od zahtjeva

Slični zahtjevi čuli su se i juče, a “izgovorio” ih je republikanski senator Dejvid Perdu, istakavši da Priština mora da uradi svoj dio posla i ukine takse na srpske proizvode.

– Duže od dvije decenije američke snage pomažu u održavanju mira između Kosova i Srbije. Sada, istorijskim napretkom, Kosovo mora da uradi svoj dio i ukine sve carine nametnute Srbiji. Ako Kosovo nije potpuno posvećeno miru, tada bi SAD trebalo da preispitaju svoje prisustvo tamo – naveo je on.

Sa njim se saglasio i sam Grenel, ali i sin predsjednika SAD Donald Tramp Junior.

– Slažem se. Tamo je 650 američkih vojnika. Vrijeme je da ih vratimo kući – napisao je on na Tviteru.

Inače, Predsjedništvo skupštine Kosova zakazalo je za danas u 15 sati vanrednu sjednicu na zahtev DPK (opozicija), na kojoj će se raspravljati o odnosima sa Amerikom.

Osim ekonomskih sankcija, SAD su Kosovu zapretile i povlačenjem svojih vojnika, ako se takse ne ukine odmah i bezuslovno, podseća prištinski “Zeri”.

(srpskainfo)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!