Privreda apeluje na državu da spriječi kolaps zbog virusa korona

610

Poslovna zajednica i privreda u Bosni i Hercegovini zatražile su od vlada entiteta i Savjeta ministara BiH da zbog novonastale situacije zbog virusa korona reaguju, a u ovom trenutku najbolja, najefikasnija i najbrža mjera bilo bi pomjeranje roka plaćanja poreza i obaveza prema državi.

Iz Privredne komore Republike Srpske već su uputili inicijativu i predložili Vladi RS i Savjetu ministara da se donese mjera kojom bi preduzećima iz Srpske koja trpe štetu zbog širenja virusa bila omogućena odgoda plaćanja obaveza prema državi, ali i kredita prema poslovnim bankama, kao i druge mjere koje bi pomogle preduzećima da prevaziđu novonastalu štetu.

Ovu mjeru već su na određeni način najavili ili su pred usvajanjem u Italiji, Njemačkoj, Grčkoj pa i Hrvatskoj, čiji je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade Hrvatske rekao da će učiniti sve da sačuvaju radna mjesta, najavljujući fleksibilan pristup i odgodu plaćanja poreza i doprinosa.

“Dvije su osnovne mogućnosti reakcije shodno svjetskom iskustvu. Mogući su veliki fiskalni stimulansi, koji trenutno u BiH nisu mogući, i ostaje nam druga opcija koju koriste neke zemlje kako bi se održao nivo potrošnje. Recesija svima visi nad glavom i BiH može smanjiti opterećenja na rad ili interventno odlučiti da se neke obaveze prema državi mogu kasnije riješiti”, rekao je za “Nezavisne” Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

Za razliku od BiH, evropske zemlje pored toga što same donose mjere kako bi ublažile ekonomske posljedice zbog virusa korona, mogu računati i na 25 milijardi evra koje će biti odobrene iz evropskog budžeta. Pored Hrvatske, što se tiče regiona, i Srbija je održala sastanak Vlade s privrednicima, na kojem su donesene određene mjere, dok je Slovenija iz bližeg okruženja otišla najdalje i odlučila da svima onima koji su u izolaciji zbog virusa korona sufinansira isplatu plata, istovremeno predviđajući da će rast BDP-a pasti za najmanje duplo, odnosno s planiranih tri na 1,5 odsto.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, rekao je za “Nezavisne” da u odgađanje plaćanja poreza i doprinosa već idu neke zemlje te da ukoliko bi se išlo u tom smjeru to treba dobro osmisliti kako ne bi došlo do zloupotreba.

“Treba pametno osmisliti mjere kako ne bi došlo do zloupotreba i kako bi se izašlo u susret i pomoglo onima kojima stvarno treba i koji trpe štetu. Italija, Grčka, Slovenija već imaju mjere, a mi ćemo u dogovoru s Vladom RS u narednih nekoliko dana dogovoriti konkretna rješenja. Trenutno, najhitnije i ono što poslovnu zajednicu najviše zabrinjava jeste problem transporta kroz Hrvatsku, Sloveniju i Italiju i zatvaranje vrtića jer bi firme mogle doći u probleme zbog radnika”, rekao je Trivić.

Kada je riječ o transportu robe preko Hrvatske, i iz Privredne komore RS upozorili su da je to jedan od najvećih problema s obzirom na to da je Italija jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera. Iz Komore su apelovali da se pod hitno stupi u kontakt s Hrvatskom i definiše način i uslovi pod kojima bi, uz stroge zdravstvene kontrole, prevoz robe iz Italije u Srpsku i u suprotnom smjeru što prije bio omogućen.

“Napominjemo da ovakvu vrstu zabrane dosad nije uvela nijedna druga zemlja u Evropi”, saopštili su iz Privredne komore RS predlažući da se formiraju i krizni štabovi, koji bi pratili uticaj virusa na domaću privredu i sprovodili mjere u cilju ublažavanja posljedica, a privredi omogućili funkcionisanje.

O povezanosti ekonomije RS s Italijom možda najbolje govori podatak da je robna razmjena između RS i Italije u 2019. iznosila 1,3 milijarde KM, od čega se na izvoz odnosi 568 miliona, a na uvoz 713 miliona KM.

Povodom mjera koje treba preduzeti, danas će u Privrednoj komori FBiH biti održan sastanak predstavnika Udruženja poslodavaca FBiH i predstavnika industrijskih grana, koje su u najvećoj mjeri pogođene posljedicama pandemije.

“Na sastanku će biti dogovoreni prijedlozi zaključaka i zahtjeva prema Vladi FBiH, kako bi se barem dijelom ublažile posljedice pandemije virusa koronai recesije koja je već prisutna u svjetskoj privredi”, saopšteno je iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Kako navode, nema naznaka da bi na svjetkom tržištu moglo doći do normalizacije privrednih tokova te da je krajnje vrijeme da vlasti u FBiH i BiH reaguju i donesu program mjera za pomoć privredi.

“Ukoliko se pravovremeno ne reagira, posljedice će osjetiti svi, privreda u prvom redu, ali i uposlenici, građani, budžetski korisnici. Zbog toga smatramo da svi zajedno treba da učestvujemo u kreiranju mjera i sprečavanju privrednog kolapsa”, kažu u UP FBiH.

I Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, uputio je poziv vladama i institucijama na svim nivoima vlasti da hitno razmotre mjere iz svoje nadležnosti kako bi se ublažio ekonomski udar do kojeg će neminovno doći.

(nezavisne)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!