Odgoditi putovanja u inostranstvo, zabranjen ulazak strancima iz najrizičnijih zemalja

404

Dok u školama i na fakultetima nema nastave, u predškolskim ustanovama su pojačane mjere dezinfekcije. Institut za javno zdravstvo Srpske građanima ne preporučuje putovanja u zemlje zahvaćene virsuom korona. Ulazak u BiH zabranjen je onima koji dolaze iz Italije, Kine, Irana i Јužne Koreje.

Zbog prevencije, školsko zvono, nije se oglasilo u školama u Srpskoj. U predškolskim ustanovama, rad nije obustavljen, ali uz mjere o svakodnevnoj dezinfekciji, od danas i nova.

– Obustavlja se program za djecu u godini pred polazak u školu – naglasila je Јelena Kurtinović, direktorka Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Banjaluci.

To znači da je pripremna nastava u 40 predškolskih ustanova i 78 osnovnih škola obustavljena za 4.279 budućih prvačića. Prijedor se opredijelo za još jednu mjeru.

– Na sastanku sa rukovodstvom Doma zdravlja Prijedor, odlučeno je da sistematski pregledi prvačića u našoj zdravstvenoj ustanovi obustave se do daljnjega – istakla je Milica Otković, higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Prijedor.

Na fakultetima u Srpskoj nema studenata, jer je nastava obustavljena.

– Nema nastave, radi samo administrativna služba, nastava će biti nadoknađena – rekao je Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci.

BH. granica zatvorena je za sve putnike koji dolaze iz zemalja – žarišta korone. Ministar bezbjednosti Fahrudin Radončić, za ovakvu odluku, dobio je podršku predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije i entitetskih premijera Radovana Viškovića i Fadila Novalića.

Putnici koji dolaze iz zemalja zahvaćenih virusom, trebalo bi da se telefonom jave na broj, otvoren za ovu namjenu. (0800 50 555). Obavezni su i da se jave nadležnom domu zdravlja i izbjegavaju kontakt sa drugim osobama. Građanima Srpske, preporuka i da otkažu putovanja u zemlje zahvaćene virusom.

Ograničenja u međunarodnom saobraćaju, već osjećaju prevoznici iz Srpske i Federacije, kojih je trenutno u Italiji 150, u oblastima sa najvećim procentom zaraženih mogu da se kreću samo u posebnim koridorima.

– Naših prevoznika nema u karantinu niti prevoznika koji imaju bilo kakav problem te vrste. Trenutno se vozi. Otežano, ali se vozi – izvještava Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske.

Gradovi u Srpskoj, preuzeli su na sebe dio posla u realizaciji preventivnih mjera. U Banjaluci su otkazani koncerti, izložbe, pozorišne predstave, zatvorene čitaonice. Štab za vanredne situacije izdao je i posebne preporuke za postupanje hotelskih i ugostiteljskih objekata. Podrazumijevaju pojačanu dezinfekciju zajedničkih prostorija, soba i sanitarnih čvorova.

– Cilj svih mjera je manje kretanja – istakao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Banjalučani kažu, mjera se pridržavaju. Mogle su, dodaju, biti i strože.

Do daljnjeg su otkazane sve manifestacije u Bijeljini. Građani, telefonom u Domu zdravlja 24 časa mogu dobiti neophodne informacije i instrukcije (055 415 250). Bijeljinska bolnica ima na raspolaganju karantinski prostor sa 30 kreveta, a iz garnizona će biti obezbijeđeno još 50 kreveta.

– Na sve objekte Doma zdravlja i sektorske ambulante smo istakli obavještenja u vezi sa postupanjem ,kao i rad higijensko-epidemiološke službe u dvije smjene – naglasio je Duško Milovanović, direktor Doma zdravlja Bijeljina.

U Federaciji, karantin je obavezan i za sve koji dolaze iz Njemačke, Španije ili Francuske. Škola je obustavljena i u distriktu Brčko. Uz, ovu, Federacija od sutra uvodi i druge mjere.

– Da nema nastave u školama i fakultetima u naredne dvije sedmice. Da se obustave pozorišne i kino predstave. Da se obustave sportske aktivnosti – istakao je Vjekoslav Mandić, ministar zdravlja Federacije BiH.

Svjetska banka spremna je da finasijski pomogne BiH sa 20 miliona dolara za sprečavanje virusa korona. O tome je predsjedavajući Savjeta ministara upoznao premijere Srpske i Federacije. Sredstva bi trebalo da budu iskorišćena i za nabavku opreme za testove, bolničku opremu, izgradnju medicinskih objekata za hitnu pomoć i slično.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!