Drugi put u istoriji – čovjek izliječen od HIV-a

415

Britanski zdravstveni istraživači potvrdili su da je takozvani “Londonski pacijent”, koji je bolovao od HIV-a, već dvije godine je bez virusa u tijelu.

Po drugi put u istoriji, pacijent koji je bolovao od virusa koji izaziva sidu, izliječen je od infekcije, saopštili su doktori u uglednom zdravstvenom časopisu Lenset HIV.

Stručnjaci sa Univerziteta u Kembridžu rekli su da je pacijent negativan na analizama već dvije i po godine, nakon što podvrgnut transplantaciji matičnih ćelija.

– “Londonski pacijent” je već 30 mjeseci u HIV-1 remisiji, a u krvi, cerebrospinalnoj tečnosti, stomačnom i limfnom tkivu za čitav taj period nije otkriven virus. Predlažemo da se na osnovu ovih nalaza kaže da je pacijent izliječen – naveli su doktori.

Istovremeno, upozorili su da nalazi ne znače da je pronađen opšti ijlek za HIV, koji godišnje ubije skoro milion ljudi. Takođe navode da je transplantacija matičnih ćelija sprovedena kako bi se tretirala druga bolest.

Adam Kastilj izašao je u javnost otkrivajući da je on zapravo “Londonski pacijent”. HIV mu je dijagnostikovan 2003. godine, a od njega se aktivno liječi od 2012. godine. Iste godine dijagnostikovana mu je Hodžkinova bolest, oblik raka limfocitnog tkiva.

Krajem 2016. godine podvrgnut je transplantaciji koštane srži, tokom koje je primio matične ćelije donora sa izuzetno retkom mutacijom koja sprečava ćelije HIV-a da se “prime”.

Ta procedura je, prema riječima stručnjaka, dovela do uništavanja živog HIV-a u njegovom tijelu. Tokom analiza otkriveni su “fosili” HIV-a – fragmenti virusa koji nisu sposobni da se reprodukuju.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!