Potvrđen četvrti slučaj virusa korona u Republici Srpskoj

378

Potvrđen je četvrti slučaj virusa korona u Republici Srpskoj.

Riječ je o srednjoškolki iz Čelinca koja je od petka u kućnoj izolaciji, kćerki treće osobe kod koje je prisustvo virusa utvrđeno. Smještena je u izolaciju na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske i dobrog je opšteg stanja.

Tokom vikenda škola koju pohađa je dezinfikovana, a njene kolege iz razreda i nastavnici sa kojima je imala blizak kontakt biće testirani.

– Određene aktivnosti će biti preduzete naravno i prema razredu u koji ova učenica ide. Kada govorimo o ovome, moram napomenuti da je tokom vikenda škola u Čelincu u koju ide ova učenica, u potpunosti dezinfikovana tako da sa aspekta zatvaranja škole nema potrebe da o tome govorimo – rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Ovaj slučaj je potvrda i da prisustvo virusa korona ne mora da bude uvrđeno na prvom testiranju. Zato je, kažu nadležni, ključno strpljenje i oprez. Јoš jednom su pozvali građane da bez prijeke potrebe ne odlaze u domove zdravlja, da više borave na otvorenom.

– U slučaju ove infekcije postoji mnogo novih stvari nepoznanica i osoba kojoj je test negativan na prvom testiranju ne znači da on nije pod rizikom i zbog toga osoba koja ima pozitivnu epidemiološku anamnezu i kod negativnog testa ostaje na izolaciji 14 dana – istakla je Maja Travar načelnica Zavoda za kliničku mikrobiologiju. Na osnovu podataka možemo da kažemo da nemamo transmisija i prenosa virusa u zajednici i to nam daje dovoljno prava da odlučimo i kažemo da apsolutno u ovom trenutku nema potrebe za bilo kakvom zabranom javnih okupljanja – napomenula je Jelena Đaković Dević, specijalista epidemiologije iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Prvi slučajevi virusa korona u Republici Srpskoj potvrđeni su u četvrtak. Uz djevojčicu iz Čelinca koja je četvrti oboljeli od “Kovid 2019”, kako se zove bolest koju izaziva virus korona i prva dva pacijenta su dobro i nemaju simptome.

– Treći pacijent ima subfebrilne temperature, to su temperature do 38 stepeni. Klinički se dobro osjeća i njegov fiziološki pregled je posve uredan. Uredni su im i laboratorijski nalazi – istakla je Antonija Verhaz, načelnica Klinike za infektivne bolesti UKC Republike Srpske.

Iako se brojevi mijenjaju pod zdravstvenim nadzorom do danas je 240 pacijenata, iz nadzora je izašlo 55 osoba, a republički inspektor izdao je 76 rješenja o kućnoj izolaciji. Nadležni apeluju da se ta mjera u potpunosti poštuje, inspektori će kontrolisati njeno izvršenje, pa podsjećamo da je njeno nepoštovanje kažnjivo.

– Prema Zakonu o inspekcijama u Republici Srpskoj ukoliko lica koja je izrečena mjera kućne izolacije ne poštuje rješenje inspektora, s obzirom na to da je riječ o fizičkim licima kazne iznose od 200 do 600 KM – napomenula je Dušanka Makivić, portparolka Republičke uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske.

 

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!