Preduzimanje mjera u cilju sprečavanja širenja virusa

406

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je za RTRS da nadležne institucije, nakon pojave virusa korona u Srpskoj, preduzimaju dalje mjere nadzora u cilju sprečavanja širenja virusa.

Šeranić je rekao da se osobe, za koje se sumnja da su zaražene virusom korona, upućuju na infektivne klinike gdje se vrši mikrobiološka analiza i postupa u skladu s nalazima.

– Uvijek je bitno na vrijeme otkriti nekog ko je epidemiološki zaražen, nakon čega slijedi određena procedura – naveo je ministar.

On je rekao da se testovi za mikrobiološke analize nalaze na Univerzitetsko-kliničkom centru i Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, te da se pacijenti, za koje se sumnja da su zaraženi, zadržavaju na klinici jer je cilj da se ne kreću bez prijeke potrebe.

Podsjetio je da bi lica koja dolazi iz neke od zemalja ugroženih virusom, ukoliko uoče neke od simptoma, trebalo telefonski da se jave domu zdravlja.

– Biće im preporučena 14-dnevna kućna izolacija koja podrazumijeva kretanje ograničeno na kuću i što manje kontakata. Ukoliko testovi na virus budu pozitivni, ostaju u karantinu, a ako budu negativni ostaju u kućnoj izolaciji – pojasnio je ministar.

On je istakao da se očekuje da će toplije vrijeme negativno da djeluje na eliminaciju virusa.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da su preduzete preventivne mjere, te da je najvažnija mjera – higijena.

– Apelujemo da se slušaju preporuke zdravstvenih radnika – istakao je on i dodao da se očekuju novi slučajevi zaraze.

– Bilo je očikavo da se situacija iz regiona, gdje vlada epidemija, prenese i kod nas – dodao je Radojičić.

On je podsjetio da je Gradski štab za vanredne situacije 26. februara održao prvu sjednicu i uveo dnevno praćenje epidemiološke situacije u gradu zbog mogućnosti da se iz zemalja regiona u kojima su zabilježeni slucajevi virusa korona zaraza prenese na teritoriju Republike Srpske.

Radojičić je poručio da nema razloga za paniku i nervozu.

Izvor – RTRS

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!