“DUBOKI TRAG” Izložba slika akademskog slikara Ljubomira Gajića u Banskom dvoru

587

Svečano otvaranje izložbe slika pod nazivom „Duboki trag“ akademskog slikara Ljubomira Gajića upriličeno je u  Velikom izložbenom salonu Banskog dvora – Kulturnog centra u srijedu, 4. marta 2020. godine.

U okviru izložbe, biće predstavljeno pedeset djela nastalih u periodu od 2011. do 2016. godine, od kojih većina nije ranije izlagana. Stručni osvrt na izabrana djela povjeren je prof. dr Ljilji Ševo.

Značaj stvaralaštva Ljubomira Gajića za likovnu i kulturnu scenu Republike Srpske je višestruka, s obzirom na osebujnost ovog izvanrednog umjetnika. Opšti cilj izložbe slika akademskog slikara Ljubomira Gajića jeste da se na najljepši način podsjeti na važnost  njegovog stvaralaštva i upozna šira javnost, a prvenstveno mladi stvaraoci, učenici i studenti, sa radom ovog izuzetnog umjetnika koji je iza sebe ostavio stotine vrhunskih slika.

 

 

 

Tokom trajanja izložbe biće organizovan i edukativni program za djecu školskog i predškolskog uzrasta koji će imati priliku da se upoznaju sa djelom Ljubomira Gajića.

Ljubomir Gajić (1948-2017) je priznati akademski slikar i sociolog kulture. Gajić je u Beogradu završio Fakultet političkih nauka i Akademiju likovnih umjetnosti, a prvu samostalnu izložbu imao je 1966. godine.

Jedan je od osnivača Akademije umjetnosti u Banjaluci, na kojoj je izveo prvu klasu mladih umjetnika, kao redovni profesor, na predmetu Crtanje i slikanje. Bio je redovni profesor Metodike nastave na Filozofskom fakultetu u Banjaluci, te osnivač i prvi predsjednik Udruženja likovnih i primijenjenih umjetnika Republike Srpske.

Organizator izložbe je Udruženje građana „REZ“ u saradnji sa Banskim dvorom – Kulturnim centrom. Pokrovitelji izložbe su predsjednica Republike Srpske, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Banjaluka.

Izložba  je prodajnog karaktera i biće otvorena do 4. aprila 2020. godine.

(srpskainfo)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!