“Ako migranti probiju granicu, zaustavićemo ih na zapadnom Balkanu”

417

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je da postoji trostruka bezbjednosna mreža u odbrani od ponavljanja migrantske krize iz 2015. godine, koja predviđa da će, ako migranti probiju grčku granicu, biti zaustavljeni na zapadnom Balkanu.

“Postoji trostruka mreža. Prvo je da je grčka vlada, za razliku od ranije, odlučna u odbrani spoljne granice EU. Mi smo u tijesnom kontaktu s prijateljima na zapadnom Balkanu, i oni su spremni, u slučaju proboja grčke granice, da zaštite svoju među i ne dozvole propuštanje migranata. Treće je da je ministar unutrašnjih poslova spreman da zaštiti granicu Austrije od proboja migranata. Na taj način sprečavamo novu migrantsku krizu poput one 2015. godine”, rekao je Kurc u intervjuu bečkom dnevniku “Kronen cajtung”.

Upozorio je da će, ako EU dozvoli izbjeglicama koje se trenutno nalaze na tursko-grčkoj granici ulazak, milioni krenuti na put.

Najvažnije je sada, prema njegovim riječima, da se Grčkoj pruži što bolja podrška i da EU uputi jasnu poruku, koja mora biti da neće dozvoliti ucjene predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana.

Kurc je naglasio da aktuelna situacija nije slučajnost, već svjesan, organizovani napad Turske, prenosi Tanjug.

“Tim ljudima je data lažna nada. I oni su djelimično turskim autobusima prevezeni do granice”, rekao je on, dodajući da je dramatično što Turska zloupotrebljava patnju tih ljudi.

“Ako turski napad bude uspješan, padne grčka granica, to će značiti dalje kretanje tih ljudi, i to vodi ka kraju Evrope bez unutrašnjih granica”, upozorava Kurc.

Apelovao je na Evropljane, koji govore o potrebi zaštite spoljne granice, da ne pokleknu pritiscima Erdoana i pruže podršku Grčkoj jer ona sada čini što su tražili – štite spoljnu granicu EU.

Podvukao je da EU mora uputiti jasnu poruku da nema prava na azil za ljude koji se ne nalaze u opasnosti, te je dodao da mnogi među onima koji su trenutno na tursko-grčkoj granici ne dolaze iz Sirije, već godinama žive u Turskoj, gdje nisu ugroženi.

(Sputniknews.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!