Nema više isplate plata u zdravstvu bez poreza i doprinosa

492

U Srpskoj nema više plata bez uplaćenih doprinosa za radnike u zdravstvu. Vlada je obezbijedila dodatnih 52 miliona maraka, da bi bio ispoštovan raniji dogovor o rastu plata u ovoj oblasti.

Pravilo koje po zakonu važi za sve, za radnike u zdravstvu primjenjuje se tek od početka godine. Svi direktori domova zdravlja, fondova i bolnica danas su dobili instrukcije.

– Svi domovi zdravlja i bolnice u Srpskoj moraju ovo poštovati i korigovati ugovore. Građani Srpske moraju biti zadovoljni uslugama u zdravstvenom sektoru Srpske – rekao je novinarima Višković i dodao da od 1. januara ove godine nijedna zdravstvena ustanova ne može isplatiti neto platu, već su obavezni da isplate bruto plate.

Da bi pomogla u ostvarenju ovog plana, Vlada je predvidjela nove ugovore i dodatnih 52 miliona maraka za zdravstvene ustanove. Predsjednik Granskog sindikata zdravstva Milenko Granulić kaže da bi to moglo da bude dovoljno da se ispoštuje dogovoreno povećanje plata. Međutim, već su, kaže, uputili zahtjev Vladi za nove pregovore i novu cijenu rada.

– Mi smo od oktobra tražili povećanje od 5 odsto, te da ćemo u martu ili aprilu ove godine tražiti dodatno povećanje od 5 odsto i krajem septembra još 5 odsto. Razlog je što su zapadne zemlje otvorile granice, posebno Njemačka, tako da svakodnevno primam pozive mladih zdravstvenih radnika koji napuštaju ovu zemlju – ističe Granulić.

Svima je cilj – smanjiti dug, koji je godinama nagomilavan u ovom sektoru.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić istakao je da je cilj zaustavljanje rasta dugovanja zdravstvenog sistema.

On je naglasio da od 1. januara svi moraju uplaćivati poreze i doprinose i podsjetio da je do 30. novembra prošle godine dug zdravstvenog sektora bio 1,07 milijardi KM.

– Uplaćivanjem poreza i doprinosa biće riješeno pitanje likvidnosti zdravstvenih ustanova, a Vlada Srpske će u narednom periodu rješavati i pitanja dugovanja – rekao je Šeranić.

Vršilac dužnosti direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejan Kusturić naveo je da su zahvaljujući Vladi Srpske urađene detaljne projekcije koliko je novca potrebno za zdravstvene ustanove kako niko više ne bi imao izgovor za gomilanje dugovanja.

– Svi u zdravstvenom sistemu su danas dobili jasne instrukcije i moraju imati odgovornost. Posao Fonda zdravstvenog osiguranja jeste da prioritet u finansiranju budu javne zdravstvene ustanove kako bi bio obezbijeđen kvalitet u radu -rekao je Kusturić.

Plan je da svi domovi zdravlja u narednim godinama pređu na trezorski način poslovanja. Dva zavoda i tri doma zdravlja već su prešli na budžet.

Direktor Doma zdravlja Čelinac Draško Kuprešak ocijenio je da je za sve domove zdravlja dobro što je Vlada Srpske našla način da bude ispoštovan dogovor o povećanju najniže cijene rada.

– Dom zdravlja Čelinac nema dugovanja, a trezorski model poslovanja se pokazao kao dobar – rekao je Kuprešak.

Stanje u zdravstvu, navode u Vladi, polako se sanira. Izmirene su obaveze prema zdravstvenom sistemu Srbije, uvedene 32 nove procedure, a u narednom mjesecu u okviru Univerzitetskog kliničkog centra Srpske planirano je otvaranje kardio-hirurgije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!